HVEM NÅR RAQQA FØRST?:  Både Assad-regimets styrker og de USA-støttede opprørsstyrkene er på vei mot Raqqa. Hvem som når IS-hovedsete først, vil ha stor symbolverdi, mener Cecilie Hellestveit. Foto: NTB Scanpix
HVEM NÅR RAQQA FØRST?: Både Assad-regimets styrker og de USA-støttede opprørsstyrkene er på vei mot Raqqa. Hvem som når IS-hovedsete først, vil ha stor symbolverdi, mener Cecilie Hellestveit. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kappløpet mot Raqqa

Assad-regimet støttet av russere, og USA støttede SDF kjemper om å komme først til Raqqa. Symbolverdien vil være stor for regimet, hvis de kommer først.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Symbolverdien vil være stor for regimet, hvis de kommer først. Lørdag kom de første bekreftede meldingene om at også syriske regjeringsstyrker var på vei mot hovedkvarteret til Den islamske stat i Raqqa, nord i Syria. Styrkene til president Bashar al-Assad støttes av russerne.

USA støttede SDF (Syrian Democratic Forces) er allerede på vei til Raqqa. Spørsmålet er hvem som først vil innta byen Den islamske stat kaller sin hovedstad.

Nyhetsbyrået Reuters melder at den syriske hæren er på vei mot landets største demning, Tabqa ved elva Eufrat i Raqqa-provinsen. Det er bare rundt 40 kilometer fra byen Raqqa.

Symbolverdi Raqqa og hovedkvarteret til Den islamske stat er også målet for en kurdisk-sunnimuslimsk styrke støttet av amerikanske spesialsoldater. De startet en offensiv i mai, og er også på vei mot Raqqa. Kurderne kommer nordfra, mens regjeringsstyrkene kommer fra Aleppo-området sør for Raqqa.

- Det vil være av stor symbolverdi for president Assad og hans regjeringsstyrker, dersom de kommer først til Raqqa, sier Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit.

Men hun tror ikke styrkene til Assad-regimet vil være i stand til å holde Raqqa, dersom de kommer først til IS-byen.

- Heksegryte Byen Raqqa, nord i Syria, er erklært som Den islamske stats hovedstad, og blir sammen med millionbyen Mosul i Irak ofte omtalt som terrororganisasjonens sterkeste område.

Nå rykker Assad-regimets styrker — støttet av russerne — fram fra sørvest. Bakkestyrkene til Assad støttes av russiske jager- og bombefly.

- Det er en heksegryte. De forskjellige grupperingene i Syria, de store regionale aktørene som Tyrkia, Saudi-Arabia og Iran, og russerne, amerikanerne og europeerne har alle forskjellige motiver, sier Cecilie Hellestveit.

- Aktørene, fra Assad-regimet til opprørene, de regionale støttespillerne og stormaktene har alle et felles mål, det er å uskadeliggjøre IS. Ved siden av symbolverdiene for den som tar Raqqa, vil det få stor betydning for veien videre og for hvordan kartet over Syria blir, hvem som inntar og holder Raqqa, sier Hellestveit.

Felles mål Hun peker på at Russland som støtter Assad-regimet, og USA som støtter opposisjonen har noen felles interesser.

- Regimet, opprørerne, de regionale aktørene og stormaktene har tre ting felles. De vil bekjempe IS i Syria og Irak. Terrororganisasjonen har blitt for farlig.

HVEM KOMMER TIL RAQQA FØRST?: Nyhetsbyrået Reuters melder at den syriske hæren er på vei mot landets største demning, Tabqa, ved elva Eufrat i Raqqa-provinsen. Det er bare rundt 40 kilometer fra byen Raqqa. Foto: NTB Scanpix
HVEM KOMMER TIL RAQQA FØRST?: Nyhetsbyrået Reuters melder at den syriske hæren er på vei mot landets største demning, Tabqa, ved elva Eufrat i Raqqa-provinsen. Det er bare rundt 40 kilometer fra byen Raqqa. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Samtidig er det viktig at kampen mot IS ikke fyrer opp under andre pågående konflikter, slik at det utvikler seg til en større regional konflikt etter hvert som IS mister land. USA og Russland er også enige i at man må ha en struktur på bakken. Slik at en stat vil fungere, men ikke nødvendigvis slik staten Syria fungerte for fem år siden, sier Hellestveit.

Midtøsten-eksperten understreker også at både Russland og USA vil gjøre det de kan for å forhindre at Syria blir et permanent tilholdssted for radikale elementer.

Felles fiende Selv om Russland og USA har gått i konflikten på hver sin side, har de samtidig en felles fiende — fiendens fiende: Den islamske stat, også kjent under navnene IS og ISIL.

Selv om Den islamske stat i dag møter kraftig motstand og angrep både i Syria og Irak, mener Hellestveit at det ikke nødvendigvis betyr at de som ønsker å bli kvitt IS er enige.

- I Irak opplever regimet i Bagdad den verste politiske krisen siden amerikanerne invaderte landet i 2003. Forhandlingene i Genève om Syria er fastlåst. Det vil ha stor betydning for hvordan veien framover blir, hvem som inntar Raqqa. 

- De lokale aktører har sine egne agendaer. Iran støtter regimet. Tyrkia mener kurderne er terrorister og Saudi-Arabia ser på al-Nusrafronten som sine venner. Mens USA og Russland, selv om de har noen felles interesser, støtter hver siden side i konflikten. Det eneste de er helt enige i, er at Den islamske stat må bekjempes, sier Cecilie Hellestveit.

SYMBOLVERDI:  Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit mener det vil ha stor symbolverdi, dersom regjeringsstyrkene kommer først til Raqqa. Foto: Jørn Moen / Dagbladet
SYMBOLVERDI: Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit mener det vil ha stor symbolverdi, dersom regjeringsstyrkene kommer først til Raqqa. Foto: Jørn Moen / Dagbladet Vis mer