Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaprer kan ha vært smittet

En av mennene som skal ha deltatt i terrorangrepet mot USA, Ahmed al-Haznawi, oppsøkte lege i fjor sommer. Legen sier nå at han tror det stygge såret på beinet kan ha vært miltbrann. Samtidig melder USA at de har funnet flere beviser for at al-Qaida bygde en miltbrannfabrikk i Kandahar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor sommer kontaktet den nå mistenkte flykapreren en lege i Fort Lauderdale i Florida. Legen Christos Tsonas ga ham antibiotika for å lege såret. Politiet fant medisinen da de undersøkte leiligheten hans etter terrorangrepene den 11. september i fjor. Nå sier legen at han tror kapreren kan ha vært smittet av miltbrann, selv om den muligheten aldri falt ham inn da han undersøkte pasienten i juni i fjor.

Legen har identifisert pasienten som al-Haznawi.

Amerikanske etterforskere har lenge hevdet at de tror at det står en amerikaner bak spredningen av miltbrann-smitte, og vil ikke sette det i sammenheng med terrorangrepene den 11. september i fjor, melder Expressen.

De nye opplysningene kan føre til at de må lete etter koblinger til de 19 flykaprerne igjen. Men foreløpig velger FBI å følge sin egen teori. De jakter fremdeles på smittesprederen blant forskere som kan ha hatt tilgang til miltbrannbakterier.

Spredningen av miltbrannsmitte rystet både USA og flere andre verdensdeler. Smitten ble spredt via brev i dagene etter terrorangrepene, og fem mennesker døde som følge av det skremmende viruset.

Fant fabrikk under bygging

Under hele terrorkrigen har USA hevdet at al-Qaida utvikler masseødeleggelsesvåpen. Nå hevder de at de har funnet flere beviser.

Ifølge New York Times har amerikanerne funnet en fabrikk under bygging i Kandahar i Afghanistan. Myndighetene mistenker at fabrikken skulle brukes til å utvikle biologiske våpen, blant annet miltbrann.

Helt siden amerikanske soldater innledet krigen mot terror har et av målene vært å avdekke og eliminere al-Qaidas våpenproduksjon. Allierte soldater har gjennomsøkt huler, lagre og hus i jakten på bevis for at Osama bin Laden har kommet langt i å produsere masseødeleggelsesvåpen.

Ifølge New York Times har amerikanerne nå flere beviser.

- Dokumenter fra al-Qaida viser at bin Laden drev intens forskning for å komme fram til et program for produksjon av biologiske våpen, sier George J. Tenet i etterretningstjenesten til New York Times.

Miltbrann

Oppdagelsen av den uferdige fabrikken har gitt amerikanerne vann på mølla. De hevder at de har funnet dokumenter og utstyr som kan brukes til å framstille anthrax, bedre kjent som miltbrann. Men det finnes ingenting som tyder på at miltbrannsmitte faktisk er produsert eller spredt fra fabrikken.

Fabrikken viser hvor ivrige al-Qaida er etter å produsere våpen, det gir også et innblikk i alvoret i krigen, at al-Qaida er villige til å ta i bruk biologiske våpen. USA fortsetter å gjennomsøke Afghanistan etter flere våpenbevis.

Les hele artikkelen i New York Times her.

Les hele artikkelen i Expressen her.

<B>BEHANDLET: Ahmed al-Haznawi ble behandlet for et stygt sår på beinet i fjor sommer.
PRODUSERER VÅPEN: Amerikanske myndigheter hevder de nå har bevis for at al-Qaida lager masseødeleggelsesvåpen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!