Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaprer pågrepet i Irak

Palestineren Abu Abbas, som ledet kapringen av cruiseskipet «Achille Lauro» i 1985 er pågrepet i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Pågripelsen av Abu Abbas i Irak fjerner en del av terrornettverket som ble støttet av Irak og representerer nok en seier i den globale krigen mot terrorisme, sier den amerikanske sentralkommandoen i en pressemelding.

Abbas skal ha blitt tatt til fange mandag kveld i et raid mot et hus i utkanten av Bagdad. Raidet skal ha blitt utført av amerikanske spesialstyrker.

Abu Abbas, også kjent som Mohammed Abbas, er i Italia blitt dømt til fem livstidsstraffer for å ha planlagt kapringen av «Achille Lauro» i 1985. En amerikanske rullestolbruker, Leon Klinghoffer, ble drept under kapringen og dumpet i sjøen. Årsaken skal ha vært at han var jøde.

- Har ikke immunitet

Den palestinske geriljalederen dekkes ikke av immunitetsklausulen i fredsavtalen fra 1995, sier en amerikansk embetsmann onsdag kveld, og avviser palestinske krav om løslatelse.

Klausulen om amnesti fins i en interrimavtale mellom israelerne og palestinerne fra 1995. Den dekker kun, ifølge en anonym amerikansk embetsmann, personer som befinner seg i den jødiske staten eller i de palestinske selvstyrte områdene.

- Den dekker derimot ikke personer som befinner seg i et tredjeland som Irak, hevder embetsmannen.

Italias justisminister Roberto Castelli sier Italia vil be om at den arresterte palestinske geriljalederen Abu Abbas blir utlevert.

Bodd i Irak

Abu Abbas har tilbrakt mesteparten av tiden sin i Irak de siste 17 årene under Saddam Husseins beskyttelse. Han leder en fraksjon i Den palestinske frigjøringsfronten PLF.

Abbas har tatt avstand fra vold og Israel har tillatt ham å reise til Gazastripen. Selv om han ble jaktet på i etterkant av cruiseskip-kapringen, droppet USA ettersøkningen av ham for flere år siden.

I januar ble det meldt at Abbas var i Egypt for samtaler om å få en slutt på palestinske angrep på israelske sivile. Dette ble benektet av egyptiske myndigheter.

Bombeverksted

Amerikanske marinesoldater skal ha oppdaget et bombeverksted i Irak som ble drevet av en fraksjon i PLF. Verkstedet skal ha vært tilknyttet en PLF-treningsleir, opplyste det amerikanske forsvaret mandag.

De amerikanske soldatene skal blant annet ha funnet kjemikalier, bombekastere, gassmasker og automatgevær i leiren. I leiren skal det ha vært bilder av Saddam Hussein og Abu Abbas. Abbas skal også ha vært avbildet sammen med en general fra Republikanergarden.

I november ble Abbas intervjuet av The New York Times i Bagdad. Han forsvarte da sin gruppes mål om å frigjøre palestinerne, men hevdet at han ikke var ansvarlig for Klinghoffers død. Abbas har beskrevet kapringen som «en feil».

Abbas ble født i Haifa. Han flyttet senere til Syria hvor han studerte arabisk litteratur og engelsk ved universitet i Damaskus. I 1965 ble han med i PLF. Organisasjonen ble etter hvert preget av splittelser, men Abbas beholdt kontrollen over fraksjonen som forble tro mot Yasser Arafat og hans PLO.

(NTB)

HOS SADDAM: Abu Abbas har bodd i Irak de siste 17 årene under Saddam Husseins beskyttelse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media