- Kapreren slått ned av stor nordmann

Jan Svensen fra Lillehammer var om bord på flyet til Istanbul i kveld og trodde han skulle dø.

I ISTANBUL: Jan Svendsen forteller Dagbladet om de dramatiske minuttene om bord på flyet til Istanbul, der en man truet med å sprenge seg selv. Foto: Privat
I ISTANBUL: Jan Svendsen forteller Dagbladet om de dramatiske minuttene om bord på flyet til Istanbul, der en man truet med å sprenge seg selv. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jan Svensen satt noen meter foran mannen som i kveld truet med å sprenge et fly av typen Boeing 737-800 med 59 personer om bord på vei til Istanbul i lufta over Bulgaria. 

- Jeg satt midt i flyet, og plutselig var det et voldsomt leven da vi hadde fløyet i ca to timer. De som satt bakerst i flyet stormet framover i flyet, forteller Svensen, som nå er trygt framme i Istanbul.

- Jeg snudde meg og da så jeg en liten mann som stod helt bakerst i midtgangen, han hadde en slags finlandshette eller et tørkle på hodet. Etterhvert begynte han å snakke høyt på tyrkisk. Flyverter og flyvertinner løp fram og tilbake, men det var ingen som nærmet seg mannen, forteller Svensen.

Mannen som utførte det som omtales som et kapringsforsøk i tyrkiske medier, skal hablitt stående igjen alene bakerst.

Holdt seg bakerst - Da jeg så ham skjønte jeg at noe var alvorlig galt. Plutselig begynner vi å gå veldig fort nedover, og flyvertene ber meg meg og de andre legge oss ned i setet.

- Jeg følte at nå smeller det. Noen som satt i setet ved siden av meg sa han hadde en pistol, men det var nok en mobiltelefon har jeg skjønt i ettertid, sier Svensen.

Mens passasjerene huket seg sammen gjorde flyet en bevegelse i retning bakken.

-  Han skrek at han hadde plassert en bombe på flyet. Jeg tenkte at mobiltelefonen kunne brukes til å utløse en bombe. Det var utrolig kaotisk og utrolig ekkelt når han skrek og skrek, jeg tenkte at nå sprenger han flyet. Nå smeller det tenkte jeg, forteller Svensen.

Hodet i fanget Svensen forteller at flere passasjerer lå med hodet ned i fanget mens flyet fortsatte i retning Istanbul.

- Tankene for gjennom hodet. Jeg trodde at jeg skulle dø, men så landet vi, sier Svensen.

Da flyet landet fortsatte mannen å skrike på tyrkisk.

- Jeg tenkte at om han begynte å skyte, så skulle jeg åpne nødutgangen og kaste meg ut.

- Slått ned av nordmann På rullebanen ble flyet møtt av store politistyrker, brannvesen og ambulanser. Da flyet hadde taxet ferdig begynte folk  å løpe framover mot utgangen.

- Etterpå hørte jeg at kapreren hadde blitt overmannet eller slått ned av en stor nordmann som satt bak i flyet kort tid etter at vi landet. Da vi kom ut ble vi kjørt raskt vekk i en buss. Vi har fått igjen håndbagasjen, men ikke hørt noe mer, nå sittter jeg og venter på flyet til Bangkok, forteller Svensen.

LANDET TRYGT: Flyet landet trygt i Istanbul. Her er et bilde fra Ataturk flyplass i Istanbul. Foto: Reuters
LANDET TRYGT: Flyet landet trygt i Istanbul. Her er et bilde fra Ataturk flyplass i Istanbul. Foto: Reuters Vis mer