- Kaprerne gjorde ingen feil

Terroristene som tok kontroll over fire passasjerfly 11. september i fjor, opptrådde kaldt og tok prøveturer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det verste terrorangrepet i amerikansk historie var grundig og sindig forberedt, viser en redegjørelse fra FBIs direktør Robert Mueller. Han ga rapporten til Kongressens etterretningskomite i juni, men den ble først offentliggjort i dag.

Mueller forteller at kaprerne effektivt utnyttet smutthull i sikkerheten og at ingenting de gjorde før angrepet, vakte mistanke.

De levde stille og lovlydig, bortsett fra noen trafikkbøter. Før terroraksjonene gjennomførte de flere turer på passasjerfly, trolig for å sjekke sikkerheten. En av reisene gikk med samme forbindelse som senere ble kapret og styrtet i Pentagon utenfor Washington.

En annen tur gikk til Las Vegas, uten at FBI vet hva kaprerne ville oppnå med den utflukten.

Ikke supermenn

Terroristene hadde månedlige møter for å diskutere aksjonen, heter det i FBI-sjefens rapport. Disse møtene har ikke tidligere vært kjent.

De 19 flykaprerne smeltet ifølge Mueller godt inn i det amerikanske samfunn.

- De kledde og oppførte seg som amerikanere, shoppet på Wal-Mart og spiste på steder som Pizza Hut, framholdt politisjefen.

Bortsett fra noen ubetydelige trafikkforseelser, ble de 19 ikke tatt for lovbrudd. En av dem anmeldte tilmed et ransforsøk han ble utsatt for i Virginia 1. mai 2001, men frafalt senere anmeldelsen.

Kapringsplanen ble gjennomført med enkle midler.

- De 19 var åpenbart ingen supermenn med avansert teknikk, sa Mueller. - De kom væpnet med tapetkniver.

Men samtidig var de ifølge FBI væpnet med avansert kunnskap om hvordan man planlegger og finansierer et slikt angrep uten å vekke oppsikt.

Disiplin

- De gjorde ingen tabber. Disiplinen holdt hele veien. De ga ingen hint om hva de planla, heter det i Muellers rapport.

- De kom til landet lovlig. De levde lovlydig, tok lovlig flyundervisning og gikk lovlig om bord på flyene. De utnyttet rett og slett vårt åpne samfunn til å gjøre det de ønsket uten å bli oppdaget.Kilde CNN. Se artikkelen her

HULL: Der tvillingtårnene til World Trade Center sto, er det i dag et sju etasjer dypt hull.
FORSVARER SEG: FBI-sjef Robert Mueller er blitt kritisert for ikke å ha oppdaget varseltegn, men sier politiet mottok en flodbølge av terrorvarsler.