Kaprerne kan ikke røres

I går kveld fikk Erna Solberg svar fra Kommunaldepartementets jurister: Det er ikke mulig å ta flykaprernes oppholdstillatelse opp til ny behandling. - Endelig kan vi ta fatt på hverdagen igjen, sier Mansour Muhammadi Injah og kona Camilla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden onsdag morgen har Kommunaldepartementets jurister snudd nær sagt hver en stein i lovverket for å grave fram en mulighet for å få gjenopptatt flykaprernes søknader. Uten resultat, viser rapporten fra juristene:

 • Det er ikke avdekket saksfeil i UDIs behandling.
 • Kommunaldepartementet har ikke mulighet for å instruere UDI til å gjøre om vedtaket.
 • Heller ikke UDI har anledning til å gjenoppta saken når vedtak er fattet.

  Dermed kan ingen - verken Erna Solberg eller andre - rokke ved flykaprernes opphold i Norge så lenge oppholdstillatelsen varer.

  Kan slappe av


  - Vi er lettet. Nå stikker vi av fra alt mediemas og koser oss hos venner i helga, sier Mansour Muhammadi Injah (36) og kona Camilla (23).

  De siste dagene har vært tøffe for den lille familien:

  - Vi har møtt alle slags rare beskyldninger fra media og politikere, og er slitne. Håper oppstyret legger seg fort. Det året vi nå har fått håper vi vil roe gemyttene og hjelpe folk til å forstå, sier Mansour.

  Både han og Camilla er opprørte over hvor lett norske politikere har for å dømme.

  - Jeg er skuffet. De uttaler seg om en sak de ikke kjenner detaljene i - i stedet burde de høre på UDI - de har tross alt behandlet saken i femten måneder, sier Camilla.

  Vil ikke gi seg


  Kommunalminister Erna Solberg har imidlertid ingen planer om å la kaprerne få nyte friheten i Norge for godt. Når oppholdstillatelsen skal opp til ny behandling om et år, håper hun å ha fått til politiske løsninger med land som kaprerne kan sendes til.

  - Et kapittel er lukket. Nå må utenriksminister Jan Petersen og jeg ta en samtale - vi kan fortsatt ikke akseptere at Norge blir et fristed for kaprere, sier statsråden.

  Kan hun få til avtaler med Danmark, Russland, Aserbajdsjan eller Iran, akter hun å bruke dem.

  - Kan vi være trygge på at kaprerne får god behandling og at ikke menneskerettigheter eller internasjonale avtaler blir brutt, bør vi jobbe med det som mål, sier Solberg og legger til:

  - Men jeg innser at det kan bli vanskelig å få andre land til å ta oss på alvor så lenge vi allerede har gitt dem opphold i ett år.

  Støttes


  - I denne saken står vi sammen med Høyre, så lenge menneskerettigheter og internasjonale avtaler blir respektert, sier Ap's Signe Øye. Samme syn har også KrF, Senterpartiet og Venstre, mens Frp ønsker at statsråden skal gå enda lenger enn hun har gjort i sin innsats. Bare SV er forsiktig i sitt bifall:

  - Vi støtter det Solberg gjør, men liker ikke at det skal være nødvendig. Statsråden burde fått saken på sitt bord før vedtaket om opphold ble fattet - nå skades tilliten til asylinstituttet, sier Karin Andersen.

LETTET: - Vi er lettet. Nå stikker vi av fra alt mediemas og koser oss hos venner i helga, sier Mansour Muhammadi Injah (36) og kona Camilla (23)