Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kapret av nytt IT-selskap

Noen av landets mest kapitalsterke investorer håper at det 16 år gamle datageniet Jon Johansen skal gjøre dem enda rikere. Unggutten får skyhøy lønn og opsjonsavtale i et nytt dataselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare purunge fotballspillere som blir lokket med feite lønninger. 16 år gamle Jon Johansen går første året på videregående skole i Larvik. Forrige tirsdag kom han i verdensmedienes søkelys etter å ha fått filselskapene i Hollywood på nakken. Mandag kom han på lønningslista til det nystartede selskapet Wapfactory, som har noen av landets mest aggressive kapitalister i ryggen.

Øystein Stray Spetalen, Ola Mæle og Tor Aksel Voldberg har sprøytet inn 20 millioner kroner i selskapet.

Hvis dette selskapet lykkes, kan den gullkantede kontrakten gjøre 16-åringen styrtrik.

- Jeg har ingen problemer med at sønnen min har fått en slik jobb. Vi hadde mange tilbud, men valgte dette på grunn av utviklingsmulighetene. Han vil foreløpig ta ett års pause fra skolegangen - kanskje ta videregående som privatist. Dessverre er det blitt slik at kapitalisme er blitt et skjellsord i Norge, sier pappa Per Johan Johansen til Dagbladet.

Skeptisk rektor

Rektor Hallvard Larsen ved Thor Heyerdahls videregående skole i Larvik er ikke begeistret for 16-åringens nye jobb.

- Det å leve og være medmenneske er mer enn bare penger og opsjoner! Det er stor sjanse for å bli fanget av miljøet og kronene. Selv om det er hans eget valg, vil jeg som rektor råde Jon til først å fullføre videregående skole. Alle unge trenger et basisgrunnlag med sosial omgang, samhandling og impulser. Men vi er absolutt villige til å diskutere løsninger slik at han får fullføre skolen, sier Larsen til Dagbladet.

Ungdomssekretær Kine Smith Larsen i LO er betenkt over utviklingen i IT-bransjen.

- Jeg er skeptisk til at unge folk blir headhuntet inn i bransjen. Jon Johansen er veldig ung, ja, bare en guttunge. Han bør først og fremst få seg en realkompetanse, mener Larsen, som regner med at Wapfactory holder seg innenfor arbeidsmiljøloven. Smith Larsen mener sikkerheten og tryggheten innenfor mange av de nye datafirmaene er minimal.

Fungerende informasjonssjef Øystein Hansen i LO er ikke overrasket over at «disse kapitalistene» plukker unge folk.

- Dette er en form for kapitalisme vi er interessert å holde i tømmene. Arbeidsgiverne opererer med direkte avtaler. Vi prøver seriøst å tilby andre muligheter i denne vekstbransjen, opplyser Hansen.

Tjener grovt

Ifølge Dagens Næringsliv får 16-åringen en årslønn på 300000 kroner, samt en opsjonsavtale for å produsere og utvikle interaktiv underholdning. Både pappa Per Johan og Wapfactory-sjef Anders Mejlænder Jakhelln avviser imidlertid lønna er i 300000-kronersklassen.

Spetalen er ikke betenkt over at Wapfactory har hodehentet «DVD-Jon».

- Det er mange unge mennesker som tar utdanning parallelt med jobb. Kompetanseutviklingen innen denne bransjen ligger jo nettopp hos ungdommen. Ungdommen får dyrke sine interesser, mener Spetalen, som ellers henviser til ledelsen i selskapet.

Wapfactory-sjef Anders Mejlænder Jakhelln mener 16-åringen har solid kompetanse.

- 16 år er jo også den alderen ungdom bruker å ta seg kveldsjobb - uansett om det er i en bowlinghall eller for et selskap som oss.

- I tillegg til lønnsnivået, går mye av kritikken på utrygge arbeidsforhold?

- Ja, riktig... ja, det er klart... når du sier det sånn. Men jeg mener fremdeles at jobben må være mye bedre for ham. Han sitter likevel foran datamaskinen og programmerer. Hvorfor ikke da gjøre noe som er jobbrelatert? spør Jakhelln.

STØTTER SØNNEN: Per Johan Johansen støtter sønnen Jon i yrkesvalget.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling