Kapret fly - får bli

De to iranske brødrene som kapret et fly og tvang det til å lande på Gardermoen i 1993, har fått oppholdstillatelse i Norge på humanitært grunnlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I september 1993 truer brødrene Farhad og Mansour Muhammadi Injeh med å sprenge håndgranater ombord i et Aeroflot-fly i Baku i Aserbajdsjan. De tvinger flyet til å gå ned på Gardermoen, og ved landing opplyser de at de vil søke politisk asyl i Norge.

Daværende justisminister Grethe Faremo avviser kategorisk å gi oppholdstillatelse til flykaprere, og etter flere runder i retten blir de to brødrene utlevert til Russland under forutsetning at de ikke skal bli utlevert til Iran.

Under ti år etter har de to fått innvilget oppholdstillatelse i Norge på humanitært grunnlag, skriver Aftenposten i dag.

Familiegjenforening

Utlendingsdirektoratet (UDI) vil ikke kommentere den konkrete saken overfor Aftenposten, men avisas kilder hevder at de to brødrene fikk innvilget sin søknad om opphold etter å ha fått avslag på asylsøknaden i Danmark.

Etter avslaget i Danmark reiste brødrene til Norge hvor de fikk innvilget oppholdstillatelse etter en tid. Mansour har allerede søkt om familiegjenforening, og vanligvis vil det bety at han får familien sin til landet.

Norske myndigheter har tidligere sagt at ingen som har fått avslag på asylsøknader i et annet Schengen-land skal få innvilget asylsøknaden i Norge. Ifølge Aftenposten var UDI klar over at brødrene hadde fått avslag i Danmark da de innvilget søknaden deres.

FÅR BLI: I 1993 fikk brødrene Mansour og Farhad Injeh avslag på asylsøknaden sin. Nå har UDI snudd.