Kapret fly etter studentopprør

Seks studenter fra Addis Abeba i Etiopia bevæpnet seg i går med pistoler og håndgranater og kapret et fly med minst 50 passasjerer om bord. - De gjorde det fordi de strøk på eksamen, påstår etiopiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet står nå i Sudan, og de etiopiske kaprerne, fem menn og én kvinne, har her søkt om politisk asyl. De sier de er studenter, og en av dem forlot flyet kort tid etter landing 16.20 i går og begynte å forhandle med sudanske myndigheter. Tidlig fredag morgen ble først alle de seks kvinnene og fem barna på flyet frigitt, og noe senere ga kaprerne opp og overga seg.

Flyet var på vei til nord-Etiopia da det ble kapret. De fleste om bord i var menn, de fleste av disse fra det militære.

- Alle passasjerene er sluppet fri. Kaprerne vil bli prøvd etter internasjonal rett, sier Sudans informasjonsminister Gazi Salahuddin.

Ingen av passasjerene skal være alvorlig skadet.

Sudans utenriksminister Mustafa Osman Ismail sier til tv-selskapet Al-Jazeera at kaprerne måtte lande i Sudan fordi flyet hadde sluppet opp for drivstoff. Hvor de hadde planer om å fly er ikke kjent.

Studentopprør

Hva som er motivet for kapringen er foreløpig ikke helt klart. Etiopiske kilder meldte på sin side tidlig at studentene kapret flyet i protest mot at de hadde strøket på eksamen.

Kapringen skjer imidlertid etter sammenstøt mellom politi og studenter i Addis Abeba i forrige uke. Voldshandlingene har vært de verste siden 1993. Minst 41 studenter som krevde større akademisk frihet ble drept under opptøyene.

I går begynte etiopiske myndigheter å løslate hundrevis av studenter som ble arrestert under opptøyene. Studentene har så langt ikke villet gå tilbake til universitetet fordi myndighetene vil ha dem til å undertegne på at de ikke skal demonstrere mer.

(AP/NTB/CNN)