- LIKHETER?: En fantomtegning av D.B. Cooper og et politibilde av Robert Rackstraw. Mange mener likheten i utseende er påfallende. Foto: Wikimedia Commons
- LIKHETER?: En fantomtegning av D.B. Cooper og et politibilde av Robert Rackstraw. Mange mener likheten i utseende er påfallende. Foto: Wikimedia CommonsVis mer

D.B. Cooper-mysteriet

Kapret fly og hoppet ut i fallskjerm. Nå mener kode-ekspert å vite hvem han er

74-årig Vietnam-veteran skal ha skrevet kodet tilståelse inn i brev.

I 46 år har verden lurt på hvem som egentlig skjuler seg bak den falske identiteten D.B. Cooper - mannen som i 1971 kapret et amerikansk passasjerfly og truet til seg en stor pengesum, for så å hoppe ut i fallskjerm.

Nå mener et team av «cold case»-etterforskere, hyret inn av dokumentarfilmskaperen Tom Colbert, at de har klart å peke ut hvem den mystiske mannen egentlig er - Vietnam-veteran Robert Rackstraw (74).

KAPRET: Det kaprede flyet fra Northwest Airlines på bakken på flyplassen i Seattle, før det tok av sørover med D.B. Cooper og deler av mannskapet om bord. Foto: AP / NTB Scanpix
KAPRET: Det kaprede flyet fra Northwest Airlines på bakken på flyplassen i Seattle, før det tok av sørover med D.B. Cooper og deler av mannskapet om bord. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Nå har vi funnet ut at han sier «Jeg er Cooper». Rackstraw er en narsissistisk sosiopat som aldri trodde han ville bli tatt. Han prøvde å bevise at han var smartere enn alle andre. Men han kunne ikke overvinne vårt teams 1500 år med tankekraft. Vi slo ham. Jeg forventet det ikke, men det er prikken over i-en, sier Colbert til Seattle Post-Intelligencer, gjengitt av Rolling Stone.

Sendte seks brev

Colberts team består av 40 personer - mange av dem eks-FBI-etterforskere og folk fra etterretningen. Det er den tidligere militære kodeknekkeren Rick Sherwood som mener å ha tydet at hva D.B. Cooper egentlig sier i flere brev han sendte til diverse avisredaksjoner kort tid etter kapringen.

- Jeg er ikke det minste i tvil om at Rackstraw er D.B. Cooper, sier Sherwood til New York Daily News.

Det var 24. november 1971, på den korte flyturen mellom Portland og Seattle, at en korrekt antrukket herre viste fram en koffert med dynamitt og et batteri til ei flyvertinne. Han ville sprenge Boeing 727-flyet med passasjerer og mannskap dersom han ikke fikk 200 000 dollar i 20-dollarsedler samt fire fallskjermer.

Myndighetene valgte å innfri kravet, og passasjerene og deler av crewet ble satt fri på flyplassen i Seattle. Pilotene fikk så beskjed om å fly sørover mot Mexico by, og tok av fulgt av to jagerfly.

ANALYSERT: Et av brevene fra D.B. Cooper som er blitt analysert av kodeknekker Rick Sherwood.
ANALYSERT: Et av brevene fra D.B. Cooper som er blitt analysert av kodeknekker Rick Sherwood. Vis mer

Uten at noen om bord så det, forsvant Cooper fra flyet, og ble aldri sett igjen. En gutt fant i 1980 6000 dollar som viste seg å stamme fra løsepengesummen sør i delstaten Washington, men resten av pengene og Cooper har forblitt forsvunnet.

200 000 1971-dollar er i dag verdt 1 244 390 dollar - nærmere 10,4 millioner kroner.

Henla saken

I åras løp har mange menn blitt mistenkt og etterforsket for kapringen. FBI satte store ressurser inn på å løse mysteriet, men har ikke klart å peke ut noen med sikkerhet, og henla saken i 2016.

Flykapreren booket seg inn under navnet Dan Cooper, men misforståelser i media førte til at «D.B. Cooper» ble etablert.

Rackstraw var blant mennene som var i FBIs søkelys, men ble sjekket ut av saken i 1979, selv om flere av etterforskerne hele tida har ment at han måtte være riktig person. Han besatt flere av de passende egenskapene som tidligere fallskjermjeger, sprengstoffekspert og pilot, med en rekke falske identiteter.

FRA BYTTET: En liten gutt fant disse pengesedlene sør i delstaten Washington i 1980. De viste seg å stamme fra løsepengene D.B. Cooper fikk utbetalt. Foto: FBI
FRA BYTTET: En liten gutt fant disse pengesedlene sør i delstaten Washington i 1980. De viste seg å stamme fra løsepengene D.B. Cooper fikk utbetalt. Foto: FBI Vis mer

Gjentakende ord

D.B. Cooper sendte i alt seks brev til avisene. De fire første er offentliggjort fra før, mens Colbert fikk utlevert nummer fem og seks etter en begjæring til myndighetene. Og det er i disse at kodeknekker Sherwood mener å ha funnet «tilståelsen».

Kort fortalt bet Sherwood seg merke i gjentakende ord og vendinger i brevene, og etter å ha gitt hver av disse en numerisk verdi fant han at de matchet verdiene til navnene på tre ulike hæravdelinger som Rackstraw tjenestegjorde i.

En lengre utredning av kodeknekkingen kan leses hos New York Daily News.

Kodeknekkeren innrømmer at han jobbet ut fra antakelsen at Rackstraw var Cooper, og at skeptikere kan mene at det fins svakheter ved metoden hans.

LØSLATT: De løslatte passasjerene på Sea-Tac-flyplassen i Seattle etter landing. Foto: AP / NTB Scanpix
LØSLATT: De løslatte passasjerene på Sea-Tac-flyplassen i Seattle etter landing. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det er ikke helt idiotsikkert, og folk kan si ja eller nei. Men han var ganske smart, og jeg tror han tenkte at ingen ville være i stand til å knekke disse kodene, sier Sherwood.

- Dekkoperasjon

Filmskaper Colbert har liten tro på at FBI kommer til å gjenåpne saken som følge av funnene til teamet hans.

- Dette har vært dekkoperasjon, de nekter å samarbeide, sier Colbert til Seattle Post-Intelligencer.

Han er av oppfatningen at FBI beskyttet Rackstraw fordi han var involvert i hemmelige operasjoner under Vietnamkrigen, og at han kan ha jobbet for CIA.

- Dette er en god gammeldags skandale, sier han.

FBI avviser å kommentere anklagene overfor Rolling Stone.

Robert Rackstraw, som i dag bor i Sør-California, har så langt ikke kommentert funnene overfor mediene.