Kapret skip stormet, men piratfrykten vokser

Somaliske styrker overmannet de sju piratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale uroen over sjørøveriet i somaliske farvann vokser. Tirsdag bordet somaliske styrker et av de kaprede skipene, og overmannet de sju piratene.

FN kan om kort tid bli bedt om å vurdere et forslag til resolusjon om at andre land kan ta opp jakten på og arrestere pirater i somaliske farvann. Forslaget, som også omfatter regler om straffeforfølgelse av piratene, er utarbeidet av Frankrike og USA.

Kravet om fullmakt til å gripe inn er en reaksjon på flere piratangrep utenfor den over 3.000 kilometer lange somaliske kysten den siste tiden. Det hersker lovløse tilstander i disse farvannene, som er en viktig rute for skipsfarten mellom Rødehavet og Indiahavet.Patruljering 

USA har ledet internasjonal patruljering med sikte på å bekjempe sjørøveriet utenfor kysten av det nordøstlige Afrika, men uten særlige resultater.

- Det er synd at amerikanerne er her for moro skyld, og ikke for å slåss mot piratene, sier Abdullahi Said Samatar, som er sikkerhetsminister i den regionsforsamlingen i Puntland, nordøst i Somalia.

Frankrikes FN-ambassadør Jean-Maurice Ripert sa tirsdag at forslaget til resolusjon i FNs sikkerhetsråd vil gjøre det mulig å bekjempe pirater i suverene staters territorialfarvann, og ikke bare i internasjonalt farvann.

- Vi ønsker å gjøre dette snarest, framholdt han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men det kan ta én til to uker, fordi vi ønsker bredest mulig enighet om dette. Vi er ikke ute etter å krangle, tilføyde den franske diplomaten, som i likhet med mange av sine kolleger er forskrekket over veksten i skipsoverfall begått av væpnede banditter.Stormet
Somaliske sikkerhetsstyrker stormet tirsdag al-Khaleej, som kom fra en havn i Dubai og var lastet med mat. Gislene om bord ble satt fri og er uskadde, mens sju pirater ble pågrepet.

- Straffen for sjørøveri i vårt land er døden. De vil bli drept, opplyser Samatar.

BORDET: Somaliske soldater håndterer en stige som pirater brukte da de stormet lasteskipet al-Khaleej, pågrep kaprerne og satte mannskapet fri. Den internasjonale uroen over sjørøveriet i somaliske farvann vokser. FN kan om kort tid bli bedt om å vurdere et forslag til resolusjon om at andre land kan ta opp jakten på og arrestere pirater i somaliske farvann. Foto: Abdiqani Hassan, SCANPIX/REUTERS
BORDET: Somaliske soldater håndterer en stige som pirater brukte da de stormet lasteskipet al-Khaleej, pågrep kaprerne og satte mannskapet fri. Den internasjonale uroen over sjørøveriet i somaliske farvann vokser. FN kan om kort tid bli bedt om å vurdere et forslag til resolusjon om at andre land kan ta opp jakten på og arrestere pirater i somaliske farvann. Foto: Abdiqani Hassan, SCANPIX/REUTERS Vis mer

Spania har trappet opp arbeidet for å få frigitt 26 spanske og afrikanske fiskere som er tatt til fange av somaliske pirater. Piratenes leder var ventet om bord i fiskebåten Playa de Bakio onsdag for å forhandle om løsepenger, fortalte en av fiskerne over telefon.

For halvannen uke siden gikk franske soldater til aksjon mot den kaprede luksusyachten Le Ponant, der pirater hadde holdt 30 besetningsmedlemmer som gisler i en uke. En fransk domstol har siktet seks somaliere for kidnapping etter kapringen av Le Ponant.

(NTB)

Kapret skip stormet, men piratfrykten vokser
FORTSATT FANGET: Onintza, datteren til Gotzan Klemos som er mannskap på det spanske fiskefartøyet Playa de Bakio, ber om at faren og de 25 andre gislene om bord blir frigitt av de somaliske piratene.
TATT: En pirat føres i land av somaliske sikkerhetsfolk, etter at det Dubai-registrerte skipet Al-Khaleej ble stormet og mannskapet om bord satt fri tirsdag. Mannskapet som ble tatt som gisler, er satt fri uten at noen av dem kom til skade, opplyste en somalisk tjenestemann. USA og Frankrike arbeider nå med et forslag til resolusjon om at andre land skal kunne jakte på pirater i somaliske farvann.