«Kapret» t-bane i Oslo

Hvem som helst kan ta full kontroll over gamle t-banetog i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du tips eller informasjon om sikkerheten ved t-banen? Send oss en mail, SMS/MMS til 2400 eller ring 24 00 00 00

(Dagbladet.no): Oslo Sporveier vurderer nye sikkerhetstiltak ved t-banetogene etter at alvorlige svakheter ble avdekket mandag.
Med noen få timers mellomrom ble et tog på vei fra Nationaltheateret til Majorstuen, og et tog på vei mot Sognsvann, «shanghaiet» av ukjente gjerningspersoner.

- Lysene ble slått av og på, det ble spilt tekno- og rap-musikk over høyttaleranlegget, og passasjerene kunne høre flere personer som vitset og lo i mikrofonen, sier Bjørn Rydmark, informasjonssjef for Oslo T-banedrift, et selskap under Oslo Sporveier.

Brøyt seg inn i førerkabinen

Alle t-banetog har førerkabiner i begge ender. Kun én er i benyttelse, avhengig av hvilken retning toget kjører. Ved to anledninger i dag tok uvedkommende seg inn i de ubetjente førerkabinene ved to t-banetog i Oslo.

Ved begge tilfellene var togene i bevegelse, og med mange passasjerer ombord.

- Fra disse førerkabinene har man full kontroll over hele toget, noe som utgjør en enorm trusselfare. Mandag begrenset inntrengerne seg heldigvis til pøbelstreker, sier Rydmark.

Ikke første gang

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Det er ikke kjent hvem som sto bak hendelsene, og Oslo-politiet er ikke koblet inn i saken.

Rydmark forteller at i alle togene fra 60- og 70-tallet er det mulig å bryte seg inn i førerkabinene ved hjelp av en enkel, standardisert nøkkel. Disse togsettene skal benyttes i enda et år før de byttes ut.

For å unngå lignende episoder skal Oslo Sporveier plassere flere av vekterne som vanligvis patruljerer stasjonene inn i togene i mye større grad. Oslo Sporveier skal også vurdere muligheter for å sikre låsesystemet ved førerkabinene.

Dette er ikke første gang uvedkommende tar kontroll over t-banetog i Oslo. I desember i fjor skjedde det ved Berg stasjon. Da inntok ukjente gjerningspersoner den ubemannede førerkabinen og beordret full evakuering av toget.