Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kapret toppjobben med «et av de beste triksene» Obama noensinne hadde sett

- Har du lest din mors doktorgradsavhandling?

OBAMAS UTVALGTE: Her blir Jim Yong Kim introdusert som president Barack Obamas nominerte for den neste presidenten i Verdensbanken i 2012. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
OBAMAS UTVALGTE: Her blir Jim Yong Kim introdusert som president Barack Obamas nominerte for den neste presidenten i Verdensbanken i 2012. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne uka delte presidenten for Verdensbanken, Jim Yong Kim, en kort leksjon i å imponere under et jobbintervju. I 2012 klarte han selv å overbevise daværende president Barack Obama om å få toppjobben som president for Verdensbanken.

- Verdensbanken kan ikke få noen bedre leder enn Kim, sa Obama til pressen i Det hvite hus da han kunngjorde sitt valg i mars 2012.

Ukonvensjonell kandidat
Jim Yong Kim var for de fleste et ukjent navn i 2012, selv om han hadde sin bakgrunn fra noen av verdens fremste universiteter.

Kim ble født i Seoul i 1959, men allerede da han var fem år gammel, flyttet familien til USA. Han er oppvokst i Muscatine i delstaten Iowa. Han var president for Darthmouth College før han sikret seg jobben som president for Verdensbanken, men han var bedre kjent for sin karrière innen globale helseorganisasjoner.

Utdannelsen fullførte Kim ved Harvard, hvor han sikret seg to doktorgrader, den første i medisin og den andre i antropologi.

Likevel var han en ukonvensjonell kandidat til Verdensbankens toppstilling.

Hvorfor skal jeg nominere deg?
Under en tale på Milken Institute Global-konferansen i Beverly Hills, delte han en anekdote om hvordan han skaffet seg Obamas nominasjon til jobben, skriver nettstedet Quartz.

Ifølge Kim så Obama på ham og sa:

- Så, Jim, hvorfor skal jeg nominere deg til å være president for Verdensbanken? Hvorfor skal jeg ikke nominere en makroøkonom?

- Vel, president Obama, har du lest din mors doktorgradsavhandling, spurte Kim.

Antropolog og aktivist
Obamas mor, Stanley Ann Dunham, var en antropolog og aktivist som tilbrakte mange år i Indonesia. Hun forsket på håndverksbedrifter i landsbyene, spesielt metallbearbeiding, men også keramikk og batikk.

Hennes doktorgradsavhandling, basert på flere års feltstudier, ble utgitt i 1992. Tre år seinere døde hun.

Kim forteller at han «ble besatt av denne fyren» etter Obamas tale under den demokratiske nasjonale konvensjonen i 2004, talen som gjorde ham til en politisk stjerne over natta.

Dette er Obamas kanskje mest berømte tale som var på mange måter hans debut som politiker på nasjonalplan. Fire år seinere stilte han som presidentkandidat.

Kim leste seg opp på senatoren fra Illinois, fant han ut av Obamas mor var en antropolog.

Saken fortsetter under bildet.

Forskning i felt
Kim sier at han var en av rundt ti personer som bestilte hennes avhandling, på tusen sider, fra skolebiblioteket. Han leste hvert eneste ord.

En av ideene hun utforsket i avhandlingen var argumentet fra utviklingsøkonomer om at den indonesiske håndverksindustrien ville bli ødelagt av globaliseringen.

Men Dunhams avhandling viste at globaliseringen førte til den blomstrende, raske ekspansjonen til den indonesiske håndverksindustrien. Hennes forskning i felten hadde ført til bedre informasjon.

- Et av de beste triksene
Så viste det seg at Kims profesjonelle nysgjerrighet som antropolog skulle lønne seg mange år seinere.

- Jeg kommer ikke til å kunne fortelle deg hvordan det ser ut fra 30 000 fots høyde som en makroøkonom. Men jeg kan fortelle deg om tiltak som vil fungerer på bakkeplan, fordi det er hva jeg har gjort hele mitt liv.

- Ok, jeg forstår, svarte en åpenbart imponert Obama.

Da de to møtte igjen ved en annen anledning, sa Obama til Kim:

- Jim, det var et av de beste triksene for å få en jobb jeg noensinne har sett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media