Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaptein fikk ti år for ubåthavari

Den russiske riksadvokaten mener mannskapet har skylden for «Kursk»-ulykken. I 1983 endte et havariet med ubåten K-429 med ti års fengsel for kaptein Nikolay Suvorov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulykken inntraff under en øvelse i Stillehavet, en øvelse Suvorov egentlig hadde motsatt seg å delta i fordi ubåten ikke var ferdigreparert, og mannskapet var sammensatt fra besetninger på flere forskjellige ubåter, og som ikke hadde trent sammen.

Ulykken skyldes vanninntrengning i reaktorseksjonen under et prøvedykk. Suvorov og en annen offiser ble senere dømt for brudd på navigasjonsregelverket.

Den massive vanninntrengningen sendte ubåten rett til bunns. 14 mennesker mistet livet. De gjenlevende fikk beskjed av kaptein Sukornov om å holde seg i ro og vente på redningsmannskapene. Redningskapselen var sveiset fast og kunne ikke brukes til å redde mannskapet, og nødmeldingsbøyene satt fast til skroget, og kunne ikke brukes til å varsle om ulykken. Men siden Suvorov hadde meldt fra til hovedkvarteret om at de bare skulle gjennomføre et prøvedykk, regnet han med at de snart ville bli meldt savnet.

Etter å ha ventet tolv timer på havets bunn skjønte han at ingen hjelp var på vei. To frivillige ble sendt ut gjennom torpedolukene for å svømme de femti meterne til overflaten og inn til land for å melde i fra om ulykken.

De to overlevde oppstigningen, og svømte til land, for så å ta seg til basen. Der hadde man rett og slett glemt K-429. Men ingen redningsubåt ble sendt ned. De 104 som var igjen om bord fikk i stedet ordre om å berge seg selv ved å svømme opp. 16 personer omkom.

Ubåt K-429 ble kommandert til havs av admiral Yelog Yerofeyev. Han ble senere kommandør for den russiske nordflåten, der han i 1993 sendte ut ubåten «Komsomolets» med utrent mannskap. 42 mennesker mistet livet da den gikk ned på 1800 meters dyp i Norskehavet.

Kilde: Victor Tereshkin/Bellona