Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaptein Hughes forsvant sporløst i 1983, og ble anklaget for å ha sabotert romfartøy. I forrige uke ble han pågrepet

Forklarer at livet i luftforsvaret gjorde ham deprimert.

PÅGREPET: William Howard Hughes Jr. var kaptein i luftforsvaret (bildet til høyre) da han forsvant sporløst i 1983. I forrige uke ble han pågrepet i forbindelse med en sak om forfalskning av pass. Foto. U.S. Air Force Office of Special Investigations via AP / NTB scanpix
PÅGREPET: William Howard Hughes Jr. var kaptein i luftforsvaret (bildet til høyre) da han forsvant sporløst i 1983. I forrige uke ble han pågrepet i forbindelse med en sak om forfalskning av pass. Foto. U.S. Air Force Office of Special Investigations via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske luftforsvarets spesialetterforskningsenhet har nylig oppklart en 35 år gammel gåte. Hva skjedde med kaptein William Howard Hughes Jr.?

Kaptein Hughes tjenestegjorde i det amerikanske luftforsvaret, men forsvant sporløst i juli i 1983, på vei tilbake fra et oppdrag i Nederland.

Fant kapteinens bil

Han ble sist sett i Albuquerque i New Mexico, der han tok ut til sammen 28 500 dollar fra en rekke forskjellige banker, skriver CNN.

- Avhør av venner og kolleger ga oss ingen informasjon om hvor han var. Det gjorde heller ikke undersøkelser hos etterforskningsenheter i USA og utlandet, heter det i en uttalelse fra luftforsvarets spesialetterforskningsenhet.

Politiet fant Hughes' bil på flyplassen i Alburqurque og hjemme hos kapteinen fant politiet ikke annet enn notater med ting Hughes hadde planer om å gjøre når han kom hjem fra Europa og bøker han hadde tenkt å lese, ifølge Alburqurque Journal.

Da ingen klarte å lokalisere Hughes, ble han 9. desember 1983 erklært desertør.

Teoriene om hva som kunne ha tilstøtt Hughes var mange og sterkt preget av at han forsvant under den kalde krigen. Familien mente at han hadde blitt bortført av Sovjetunionen.

- Vi tror ikke at han forsvant frivillig, sa Hughes søster, Christine Hughes, i et intervju med nyhetsbyrået AP i 1984.

Ble mistenkt for sabotasje

Men andre trodde han kunne ha hoppet av til Sovjetunionen for å hjelpe dem i «kampen» mot USA.

I 1985 og 1986 fikk både Frankrike og USA problemer under oppskytingen med flere romfartøy, noe som førte til at de eksploderte. Den mest kjente hendelsen dreier seg om romferjen Challenger, som eksploderte 28. januar 1986.

I etterkant av hendelsene skrev Los Angeles Times at flere etterretningsoffiserer mente at romfartøyene og rakettene kunne ha blitt sabotert med Huhes' hjelp.

«Etterretningsoffiserer ser nå en klar kobling mellom Hughes og det som trolig var sabotasje av amerikanske og franske oppskytninger», skrev avisa.

- Han er verdt sin vekt i gull for russerne i den framtidige «stjernekrigen», hvis den finner sted, sa en etterretningsoffiser til avisa.

Men ingenting ble bevist og Hughes var fremdeles som sunket i jorda. Fram til i forrige uke.

I forbindelse med en sak som dreide seg om forfalskning av pass avhørte amerikanske myndigheter en mann som hevdet han het Barry O'Bernie. Men etter at mannen som påsto han het O'Bernie hadde blitt konfrontert med ting vedrørende hans identitet som ikke helt hang på greip, innrømmet han at han var William Howard Hughes Jr., og at han forlot luftforsvaret i 1983.

- Kaptein Hughes hevdet at han i 1983 hadde blitt deprimert av å være i luftforsvaret, så han dro, skapte den fiktive identiteten O'Bernie og har bodd i California siden da, heter det i en uttalelse fra luftforsvaret.

Siktet for å ha desertert

Talsperson for luftforsvarets spesialetterforskningsenhet, Susan Card, sier det ikke er noe som tyder på at Hughes på noe tidspunkt har jobbet for Sovjetunionen, men at etterforskningen fremdeles pågår.

- Etterforskerne sier at det på det nåværende tidspunktet ikke finnes noen indikasjoner på at han hadde klassifisert informasjon eller at han ga bort klassifisert informasjon, sier Card.

Hughes' familie er informert om at han er pågrepet, men man vet så langt ikke om de visste hvor han befant seg.

Hughes er nå siktet for å ha desertert fra luftforsvaret.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media