Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaptein Larsen krever ny rettssak

Kaptein Hugo Larsen (70) på «Scandinavian Star» krever at dommen mot ham oppheves og at han kan bli renvasket etter katastrofebrannen i Skagerrak i 1990, som krevde 159 menneskeliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TORREVIEJA/KRISTIANSAND (Dagbladet): Larsens krav får full sympati hos juristen i Oslo-politiet som var påtaleansvarlig for etterforskningen av brannen.

En av de første dagene blir Larsens gjenopptakelsesbegjæring levert i København hos Den Særlige Klageret, som er underlagt dansk Højesteret.

Larsen måtte sone seks måneders ubetinget fengsel for ikke å ha avholdt brann- og livbåtøvelse på det Bahamas-registrerte skipet.Dommen ble stadfestet av dansk Højesteret 22. november 1993.

Larsen ble dømt sammen med to danske forretningsmenn som framsto som driftsansvarlige for skipet. Alle ble dømt til seks måneders såkalt hæfte, men Larsen måtte sone straffen i fengsel i Norge.

Nye bevis

Kaptein Larsen kan etter dansk lovgivning få saken gjenopptatt dersom det kan antas at nye opplysninger kan sette bevisbedømmelsen i nytt lys.

Larsen begjærer saken gjenopptatt fordi han mener det er framkommet nye opplysninger om jurisdiksjonen, skipets eierforhold og om hva som skjedde under den påsatte brannen.

-  Jeg orker ikke lenger å leve med en dom der jeg indirekte eller direkte får ansvaret for at så mange passasjerer omkom, sier Larsen til Dagbladet.

-  Ingen sammenheng

Hugo Larsen og hans kone Erna utvandret til Spania like etter at dommen var ferdig sonet.

Larsens beslutning om å begjære saken gjenopptatt blir støttet fullt ut av advokat Nikolai Bjønness. Han var påtaleansvarlig for Oslo-politiets etterforskning av «Scandinavian Star»-katastrofen.

-  Kaptein Larsen har min fulle sympati og langt på vei min støtte, sier Bjønness.

-  Så vidt jeg husker er det jo ikke bevist årsakssammenheng mellom et eneste dødsfall og den manglende livbåtøvelsen, sier han.

-  Jeg synes det er positivt dersom Larsen føler at han har nok energi til å kjempe sin sak enda en gang. Å dømme kaptein Larsen var å rette baker for smed, sier han.

Kunne blitt helt

-  I mine øyne gjorde Hugo Larsen bare en feil: Han gikk fra båten. Dersom han hadde blitt værende om bord foran på brua, så hadde han ganske sikkert blitt hyllet som en helt. Man Larsen visste jo ikke om det var trygt å bli værende om bord da han forlot sitt skip, sier Bjønness.

Den tidligere politijuristen stiller også spørsmål ved om danske myndigheter hadde formell kompetanse til å straffeforfølge en norsk statsborger for en forseelse begått på et utenlandsk skip i internasjonalt farvann.

KJEMPER: Hugo Larsen (70) var kaptein på «Scandinavian Star» da skipet ble påtent og 159 passasjerer omkom. Han krever ny rettssak fordi det har framkommet nye opplysninger om saken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media