TRANSAVIA: Kapteinen i et fly fra det nederlandske selskapet Transavia ble låst ute fra cockpiten under en flyvning fra Egypt. Flyet på bildet er ikke flyet som er omtalt i saken. 
Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
TRANSAVIA: Kapteinen i et fly fra det nederlandske selskapet Transavia ble låst ute fra cockpiten under en flyvning fra Egypt. Flyet på bildet er ikke flyet som er omtalt i saken. Foto: Tor Erik Schrøder / ScanpixVis mer

Kaptein låst ut av cockpiten mens styrmannen sov

Dramatikk på nederlandsk charterfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I september i fjor skjedde det en alvorlig hendelse om bord i en Boeing 737-800 fra lavprisselskapet Transavia, ifølge det danske luftfartsnettstedet Check-in.dk.

På do Etter rundt to og en halv time i lufta måtte kapteinen på charterflyet på do, og forlot cockpiten. Da han var ferdig, og skulle tilbake til sitt sete, fikk han ikke kontakt med styrmannen, som skulle låse opp døra inne fra cockpiten.

Med hjelp fra kabinpersonalet fikk han etter hvert likevel åpnet døra.

Der inne så kapteinen sin sovende styrmann, mens autopiloten styrte flyet.

Den nederlandske havarikommisjonen betrakter styrmannens høneblund som en alvorlig hendelse, og de har satt i gang en større etterforskning, skriver Aviation Herald, ifølge det danske luftfartsnettstedet. 

Vanlig prosedyre Etter terrorangrepet den 11. september 2001, ble det vanlig prosedyre at døra til cockpiten er låst, og at pilotene skal låse opp døra hvis kabinpersonalet skal inn med mat og drikke, eller for å gi en beskjed som ikke kan formidles over flyets interne kommunikasjonssystem.

Hvis pilotene blir syk, besvimer, eller på en annen måte ikke er i stand til å åpne døren, kan kabinpersonalet åpne døren utsiden.