Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaptein Lisa satte flyrekord: Australia - Europa på 17 timer

Klodens eneste kontinenter uten direktefly - før i dag.

IKKE KENGURUHOPP: Kaptein Lisa Norman hadde kontroll i cockpiten på den første direkte passasjerruta mellom Australia og Europa - Perth - London på drøye 17 timer. Foto: Greg Wood, AFP/NTB Scanpix.
IKKE KENGURUHOPP: Kaptein Lisa Norman hadde kontroll i cockpiten på den første direkte passasjerruta mellom Australia og Europa - Perth - London på drøye 17 timer. Foto: Greg Wood, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da flykaptein Lisa Norman koplet inn bremsene på Heathrow i London i grålysningen i dag, hadde hun og det australske flyselskapet Qantas gjennomført en historisk flytur på 17 timer og noen minutter.

Med en Boeing 787-9 Dreamliner mellom storbyen Perth vest i Australia og London gjennomførte kaptein Lisa og Qantas den aller første «åpne» direkteflygingen med passasjerer mellom Australia og Europa.

Ifølge Sydney Herald Morning var Europa og Australia de to eneste kontinentene på kloden som ikke hadde direkte flyforbindelse - før nå palmesøndag.

Men det er ikke første gang et fly har reist fra Australia til Europa i ett strekk. I 2015 fløy Qantas en gruppe australiere fra Perth til Istanbul i Tyrkia for 100-årsmarkeringen for slaget ved Gallipoli under første verdenskrig hvor soldater fra Australia og New Zealand deltok, skriver NTB.

Helgens overfart fra Perth ble tre timer kortere enn vanlig rute (med start i Melbourne) med mellomlanding i Dubai eller Singapore.

Qantas-sjef Alan Joyce kaller direkteturen «en ny æra» for reising.

Allerede i 2022 planlegger Qantas direktefly mellom London/New York i vest og sørøstkysten av Australia med Melbourne og landets største by Sydney

Qantas har utfordret flyprodusentene Boeing og Airbus, og bestiller neste år den nye flymodellen som har lengst rekkevidde uten stopp.

Kenguru-rute

Den første passasjerruta mellom Europa og Australia startet i 1947. Den gikk under kallenavnet «kenguru-ruta» fordi det var mellom sju og ni stopp - eller hopp - underveis. Og turen tok fire døgn.

Direkteruta Perth - London er 14.498 kilometer i flylengde, og kommer på lista over klodens tre lengste flyturer i avstand pr. i dag.

Det er så tett i langdistansetoppen at vindforhold og nøyaktig posisjon avgjør for hver tur.

Men rekorden har Air India fra tidligere denne måneden.

17 TIMERS SREVERING: Kabinmannskapet på de historiske Qantas-flyet var i svært godt humør etter den rekordlange serviceøkta fra Perth til London. Foto: Greg Wood, AFP/NTB Scanpix.
17 TIMERS SREVERING: Kabinmannskapet på de historiske Qantas-flyet var i svært godt humør etter den rekordlange serviceøkta fra Perth til London. Foto: Greg Wood, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Selskapet endret trase mellom New Dehli og San Francisco fra luftrommet over Atlanterhavet til Stillehavet.

1500 km lengre - to timer kortere

Distansen ble forlanget med 1.500 kilometer til rekordlange 15.295 kilometer for en direkterute.

Men flytiden ble likevel redusert med to timer til 14 timer og 30 minutter på grunn av medvindfordel vest mot øst.

Gjennomsnittsfarten økte med 25 kilometer til 800 kilometer i timen, ifølge Times of India.

Daily Mail har oversikten her over klodens lengste flyturer pr. i dag.

Singapore Airlines varsler at selskapet skal opp på rekordtoppen seinere i år. Da får selskapet en ny A350-maskin fra Airbus, som kan holde seg i lufta 16.400 kilometer.

Den turen tar 19 timer under optimale forhold.

Singapore Airlines har ennå ikke fortalt på hvilken strekning rekorden blir planlagt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling