Kaptein Phillips er i sikkerhet

Hoppet i sjøen under lynrask aksjon.

I SIKKERHET: Etter ett rømningsforsøk ble kaptein Richard Phillips frigitt etter en aksjon hvor tre av piratene ble drept. Her er han ombord i skipet USS Bainbridge sammen med offiser Frank Castellano.  Foto: EPA/US NAVY/SCANPIX
I SIKKERHET: Etter ett rømningsforsøk ble kaptein Richard Phillips frigitt etter en aksjon hvor tre av piratene ble drept. Her er han ombord i skipet USS Bainbridge sammen med offiser Frank Castellano. Foto: EPA/US NAVY/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kveld kom det første bildet av kaptein Richard Phillips etter at han ble befridd fra somaliske pirater under en aksjon mot livbåten han satt i.

Hoppet til sjøs
Under en lynrask aksjon utført av US Navy Seals hoppet 55-åringen i sjøen og ble raskt reddet opp av de amerikanske marinesoldatene.
Tre av de fire piratene som var om bord i livbåten ble drept i aksjonen. Den fjerde er nå i amerikanernes varetekt. Phillips er i sikkerhet på det amerikanske marinefartøyet USS Bainbridge.

Da spesialsoldatene slo til var en av piratene om bord i USS Bainbridge for å forhandle med amerikanske myndigheter, melder CNN.
Det er denne piraten som er i amerikanernes varetekt.

På en pressekonferanse i kveld kom det fram at amerikanerne gikk til aksjon fordi de oppfattet at kapteinen var i livsfare.
- Vi hadde klare retningslinjer fra øverste hold om å gå til aksjon dersom han var i fare, sa admiral William Gortney.

- Skipet var aldri piratenes
Kaptein Phillips har vært piratenes gissel siden onsdag, etter en mislykket kapring av skipet Maersk Alabama. Dette skipet la til havn i Mombasa i går kveld.
Kort tid etter at mannskapet fikk vite at kapteinen var befridd kom de ut på dekk. De viftet med det amerikanske flagget og ropte ned til reporterne på land.
- Skipet var aldri piratenes, det var kaptein Phillips sitt skip, brølte en av dem i glede.

Forsøkte å rømme
Fredag forsøkte han kapteinen å rømme fra livbåten han satt i sammen med piratene.
Men en av piratene hoppet i sjøen etter ham og fikk kapteinen tilbake i livbåten. Deretter skal piratene ha bundet fast kapteinen.

Phillips satt i båten sammen med fire pirater. Etterhvert gikk båten tom for drivstoff og den drev rundt på havet.

Livbåten ble etterhvert omringet av amerikanske krigsskip som blant annet forsøkte å hindre piratene i å sende forsterkninger.

- En helt
I går kveld var Maersk Alabama trygt i havn i Mombasa, som var destinasjonen. Mannskapet hadde munnkurv overfor mediene som hadde møtt opp, men CNN klarte å få et par ord med noen av dem som hadde opplevd kapringsforsøket.
- Kaptein Phillips er en helt, sa en sjømann til CNNs reporter.

Noen av mannskapet kastet seg over piratene da disse kom ombord, ble reporteren fortalt, og det skal ha forekommet håndgemeng mellom pirater og mannskap.

En pirat ble tatt til fange av mannskapet. En første plan gikk ut på at det skulle være en byttehandel, slik at kapteinen ble frigitt om at piratene fikk tilbake sin mann. Mannskapet ga fra seg piraten, men piratene holdt igjen Phillips.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer