UVÆR OG KRENGING: Dårlig vær og høy sjø gjør opprydningsarbeidet rundt «Rena» vanskelig. Foto: SCANPIX/AP PHOTO/NEW ZEALAND HERALD
UVÆR OG KRENGING: Dårlig vær og høy sjø gjør opprydningsarbeidet rundt «Rena» vanskelig. Foto: SCANPIX/AP PHOTO/NEW ZEALAND HERALDVis mer

Kapteinen er arrestert

Uvær gjør at lasteskipet nå krenger 18 grader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kapteinen på skipet som traff et rev i Bay of Plenty i forrige uke er nå arrestert og siktet for dårlig sjømannskap, fortalte Nick Smith, miljøvernminister på New Zealand, til Radio New Zealand.

Han utelukker ikke at siktelsen vil utvides.

Krenger mer I løpet av dagen norsk tid har skipet «Rena» gått fra å krenge 11 grader til 18 grader. Noe som har forårsaket at rundt 70 containere har falt av lasteskipet og ned i vannet, melder radiostasjonen.

Minst en av containerne skal inneholde ferrosilisium, som kan være farlig når det kommer i kontakt med vann.

Da «Rena» begynte å bevege seg i går, i fire meter høye bølger og uvær, fortalte en talsmann for kystvakten i New Zealand at deres bekymring for skipets krenging var økende, skriver New Zealand Herald(NZ Herald).

- Havet bestemmer  Opptil 350 tonn olje har lekket ut i området hvor både hvaler, delfiner, seler og pingviner holder til, og store mengder oljesøl forventes å treffe sandstrendene i løpet av natten norsk tid. Og uværet fortsetter.

- Det er havet som bestemmer, det finnes ingen rask løsning på dette. Jeg må forberede dere på det dere har i vente, det vil bli mye verre, sa Catherine Taylor, leder i kystvakten, til bekymrede beboere i Bay of Plenty, skriver NZ Herald. 

Mislykkede forsøk Taylor oppfordret de lokale beboerne til å bli med på opprydningsarbeidet. Over 200 mennesker hjelper til, mens 300 fra militære avventer ordre om å starte opprensingen.

Flere forsøk på å tømme båten for de 1700 tonnene med olje har vært mislykket i det dårlige været.

- Alt ved denne saken er uvanlig, så det er vanskelig å forutse noe, sa transportminister Steven Joyce til NZ Herald.

Miljøvernminister Smith har tidligere fortalt at dette er New Zealands verste maritime miljøvernkatastrofe.

RYDDER STRANDEN: Mange frivillige jobber nå med å rydde strendene for oljen som treffer land. Foto: SCANPIX/AP PHOTO/NATACHA PISARENKO
RYDDER STRANDEN: Mange frivillige jobber nå med å rydde strendene for oljen som treffer land. Foto: SCANPIX/AP PHOTO/NATACHA PISARENKO Vis mer