«Kim Roger»

Kapteinen hylles for nød­samtalen da skuta gikk ned: - Ja, god dagen du. Vi er litt i knipa her

Hør den dramatiske samtalen. 

DRAMATISK: Et redningshelikopter, en redningsskøyte, Bodø Radio og skipperen på båten ‹‹Kim Roger›› holdt kontakt over radio da båten gikk på grunn og mannskapet fryktet for livet. Video: Telenor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannskapet klamrer seg fast mens fiskebåten har nitti grader slagside. Snart vil båten «Kim Roger» treffe et skjær langs land i Lofoten. Det er januar 2016 og Kim Roger har fått sitt eget bruk i propellen, og mistet all framdrift.

Skipper Geir Roger Benonisen tar kontakt med Telenor Kystradio, også kjent som Bodø Radio.

- Ja, god dagen du. Vi kom litt i knipa her. Vi er like ved Ånstad her ved Lofotodden. Veldig med vind her, vi er i ferd med å blåse på land. Vi prøver å sett jern her, så får vi se hvordan det går, sier en svært rolig og fattet skipper.

Han forteller også at de er fem ombord i båten.

Se de dramatiske bildene og hør på samtalen fra redningsaksjonen i videoen øverst i saken

Alvorlig situasjon

Det er kystradiooperatør Gjermund Carlsen i Bodø som tar imot samtalen fra «Kim Roger».

– Skipperen er en rolig mann, men når jeg ser på kartet hvor de befinner seg, så skjønner jeg raskt alvoret i situasjonen. De driver mot land og tiden er knapp, sa Carlsen til NRK i denne uka.

Det er han som tar kontakt med redningsskøyta «Det Norske Veritas». Den må kjempe mot kraftig vind og melder at de er 30 minutter unna. Et Sea King redningshelikopter har på sin side medvind, og tror de at de skal klare å nå havaristen på 20.

I mellomtiden driver «Kim Roger» kraftig mot land. Ingenting hjelper.

- Du må bare få de til å gi det de kan, det står om kort tid nå. Vi kjører sidepropeller og prøve å holde unna, men jeg vet ikke om det går, sier skipperen på sambandet til Bodø Radio.

På dette tidspunktet er Carlsen i Bodø veldig i tvil om de vil rekke fram i tide.

- Ja, vi var spent fra den tida helikopteret gikk i lufta fram til vi fikk rapport fra stedet. Det var et tidsvindu her hvor vi ikke visste noen ting, sier han til statskanalen.

Klamrer seg til båten

Mannskapet på «Kim Roger» har klamret seg til siden av båten, som ligger sidelengs og slår mot land. Noe senere melder helikoptere på sambandet. Det er gode nyheter, men situasjonen er fortsatt ikke under kontroll.

– Vi har hentet opp to mann som har vært i sjøen. Tre mann klamrer seg fremdeles fast til båten som har en slagside på 90 grader. Redningsskøyta bør fortsette mot området.

Før redningsskøyta ankommer har helikoptere likevel klart å få opp de tre gjenværende personene. Alle fem er i forholdsvis god form. Det var en velykket redningsaksjon.

- Dramatisk

I januar fortalte avdelingssjef Per Johan Ødegaard ved 330-skvadronen, som her var fartøyssjef på helikopteret, at dette var en aksjon ulikt noe han har vært med på tidligere.

– Dette er absolutt noe av det med dramatiske jeg har vært med på i de årene jeg har vært flyger på 330, sa Ødegaard til NRK Nordland.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med skipper Geir Roger Benonisen.