Kapteinen kan bli tvunget til å vitne

STORD (Dagbladet): I dag åpner høringene etter «Sleipner»-forliset. Det første undersøkelseskommisjonen skal avgjøre, er om kapteinen skal tvinges til å vitne, til tross for sykemeldingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Måtte håndpumpe redningsflåter

- Når kommisjonen settes, må vi ta stilling til de sykemeldingene som måtte foreligge, sier undersøkelseskommisjonens leder, Arild O. Eidesen.

Svært nedtrykt

Kaptein Sverre Hagland er svært nedtrykt etter forliset, men må før eller siden forklare seg for kommisjonen, som regjeringen har nedsatt i forbindelse med ulykken.

- Vi trer inn i stedet for en sjøforklaring, og alle som ble innkalt til sjøforklaringen må også møte for oss, sier Eidesen.

Han avviser kravet om sjøforklaring fra rederiet HSD, som vil ha et raskt svar på hvorfor ulykken skjedde.

- De har ikke anledning til å kreve en sjøforklaring, mener lagmannen.

Dermed kan det bli lang ventetid på kommisjonens konklusjon. Eidesen gir ikke de etterlatte noe håp om å kunne gå inn i julehøytida med visshet om hvorfor deres kjære måtte dø.

- Det er umulig å si hvor lang tid vi vil trenge, men før jul vil i alle fall være for raskt. Kommisjonen har et omfattende mandat, og det vil ta lang tid å besvare alle spørsmålene vi er blitt bedt om å finne svar på.

- Forstår du at det er viktig for de etterlatte å få et svar så fort som mulig?

- Ja, absolutt. Men kommisjonen må behandle alle spørsmål som ligger i vårt mandat, sier Arild O. Eidesen.