- Kapteinen må ikke få all skyld

BERGEN: Karna Raad Espeland mistet sin sønn. Nina Breyholtz tapte sin kjæreste. Nå ber de om at ikke kapteinen på «Sleipner» får hele skylda for at det gikk så galt ved Ryvarden fyr 26. november i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er flere som har ansvar for dette, sier de til Dagbladet.

I går ble rapporten til den regjeringsoppnevnte undersøkelseskommisjonen etter «Sleipner»-ulykken overlevert justisminister Hanne Harlem. Der blir det fastslått at feilnavigering var den direkte utløsende årsaken til at «Sleipner» grunnstøtte.

Sønnen til Karna Raad Espeland og kjæresten til Nina Breyholtz, Roald Espeland (22), hadde permisjon fra tjenesten i Marinen på Madla og var på vei hjem til Bergen da ulykken skjedde. Han ble en av de 16 menneskene som måtte gi tapt i det frådende havet ved Store Bloksen.

- Jeg føler at jeg kjemper for ham ennå. Det gjør jeg fordi jeg har tapt noe jeg aldri vil komme over. Nå vet jeg at det hele kunne vært unngått dersom de med ansvar hadde gjort jobben sin på en forsvarlig måte, sier Roalds mor, Karna Raad Espeland.

Kjæresten Nina Breyholtz sier at ansvaret må ligge på flere enn kapteinen og overstyrmannen som navigerte båten mot skjæret.

De mener begge at ledelsen i HSD for lengst burde ha tatt konsekvensen av all kritikken som er kommet, og trukket seg fra sine stillinger. Det samme mener de gjelder ledelsen i Sjøfartsdirektoratet.

- Det var ledelsen i HSD som ga beskjed til kapteinen om å gå med båten. De må ha visst at offiserene ikke kunne bruke alt det nye utstyret. Sjøfartsdirektoratet må også ta konsekvenser ettersom de har gitt tillatelser som ikke burde vært gitt, sier Karna Raad Espeland.

OPPGITT: Nina Breyholtz og Karna Raad Espeland forventer at «Sleipner»-rapporten får konsekvenser.