Kapteinen opplevde sitt livs mareritt

Begge motorene på det nye skipet sviktet i full storm ved Stad, knappe 100 meter fra undervannsskjæret Bokketjuvene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jo, dette er det verste jeg har opplevd og på verst tenkelige sted i full storm, sier kaptein Arild Hårvik (52) Redd fikk han ikke tid til å bli.

- Nei, når slikt skjer er det temmelig hektisk og en får ikke tid til å reflektere. Men jeg fikk ringt kona hjemme i Harstad før hun fikk høre det i nyhetene, sier Hårvik.

Vekket passasjerene

Med 102 passasjerer og 52 besetningsmedlemmer fikk kapteinen et voldsomt ansvar på sine skuldrer. Klokka 04.15 ble han vekket av styrmannen da begge de to finskproduserte Warsilä-motorene stoppet.

- Vi fikk satt anker, men i slikt vær kan mye skje. Akterenden lå nærmest Bokketjuvene. Hurtigruta lå om lag 500 meter fra skjæret da dramatikken oppsto. Halvannen time seinere var de bare 100 meter unna skjæret, som ligger omtrent en meter under overflaten.

Hårvik og de andre på brua varslet med mayday til kyststasjoner og skip i nærheten. Om bord vekket de passasjerene og samlet alle på øverste dekk.

- Vi fant ut at det var best å få alle i livbåtene med redningsdrakt samtidig som vi startet motorene i båtene, sier Hårvik til Dagbladet.

Sterk storm

Det var sterk storm i området der «Midnattssol» fikk motorhavari. Bølgene var på over ti meter og skipet drev raskt mot land. Kyststasjonen fikk rekvirert helikoptre fra Ørlandet, Sola og Statfjord i Nordsjøen. Samtidig satte redningsskøyta «Platou» ut fra Måløy og kystvaktskipet «Lafjord» ble sendt ut. Det første skipet som kom fram, var tråleren «Tenor».

- Den la seg fram under baugen og mannskapet forsøkte å få slepetau om bord. Meningen var at det skulle hindre skipet i å drive ytterligere mot skjæret, sier kapteinen. To ganger forsøkte mannskapet på tråleren å skyte lina om bord. De gjorde seg klar til et tredje forsøk, men da startet den første motoren. Både kaptein Arild Hårvik og resten av mannskapet får ros for sin opptreden.

- De har vært fantastiske, sier Tony Hayers (38), som sammen med datteren Martine (8) måtte han gå om bord i livbåtene.