Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kapteinen på USAs futuristiske kampskip kunne nesten ikke hete annet enn James Kirk

I går var den amerikanske fremtidsjageren på sin første seilas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går la USAs nye marinestolthet fra kaien til Bath Iron Works i Maine. For aller første gang seiler «USS Zumwalt» for egen maskin, og skal ut på åpent hav for å teste sjøgangen.

Den svært futuristiske og gigantiske jageren er det mest moderne og høyteknologiske fartøy noen sinne laget, skal man tro de amerikanske kildene. Det ser i allefall ikke ut som noe annet krigsskip, og kunne like gjerne være en sci-fi-skapning fra en eller annen film.

Eller kanskje ikke en hvilken som helst film, ettersom kapteinen om bord heter James Kirk. Vitsene om navnet har fulgt hele hans kariere i den amerikanske marinen.

- Kollegene har ikke kunnet vente på at jeg skulle nå kapteins grad (kommandør på norsk), bekrefter Kirk overfor nyhetsbyrået AP.

Han har for lengst fått kodenavnet «Tiberius», etter sin fiktive navnebrors mellomnavn.

Den originale Kirk Og hvis du ikke skjønner noen ting, er det fordi du verken er en «Trekkie» eller kjenner sci-fi-fenomenet Star Trek - som på mange måter er romfartsserienes stamfar. TV-serien med William Shatner som kaptein James T. Kirk om bord i Star Ship USS Enterprise, ble vist for første gang 8. september 1966. I dag er Start Trek en av verdens største sci-fi-franchiser med 13 spillefilmer og åtte TV-serier - og sies å ha ha hatt direkte påvirkning på vår teknologiske utvikling.

PÅ TUR: Her seiler futuristiske USS Zumwalt (DDG 1000) på sitt første tokt til sjøs. På brua står Capt. James Kirk, et navn som nok kjennes igjen blant svært mange. Foto: US Navy/Polaris/NTB-Scanpix
FREMTIDEN: Zumwalt-klassen er den største jageren noen sinne bygget for den amerikanske marinen. Her glir den ned Kennebec River etter byggingen på Bath Iron Works i Bath i delstaten Maine. Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty/NTB Scanpix
SCI-FI: Skipet er elektrisk drevet, og vil med tiden bli utstyrt med våpensystemer som til nå bare har vært å finne i sci-fi-filmer. Foto: EPA/US NAVY / GENERAL DYNAMICS BATH/NTB Scanpix

Og i sistnevnte fall er det kanskje ikke så rart at admiralene plukket ut sin egen James Kirk til å ta kommandoen om bord det svært moderne krigsskipet.

Dagbladet har tidligere omtalt den futuristiske jageren. Designet minner mer om en ubåt enn et overflatefartøy. Det futuristiske skroget er som tatt ut fra en science fiction-serie, men er i høyeste grad virkelig.

«USS Zumwalt» ble offisielt døpt i våres etter den amerikanske admirallegenden Elmo Russel Zumwalt. Skipet skal nå i gang med funksjonstestingen i åpent hav, dårlig vær og høy sjø. Den er ikke helt ferdigutviklet, og blir ikke å se i operativ tjeneste før i 2016. Den blir forsåvidt ikke å se i det hele tatt, om teknologien fungerer.

Stille og usynlig Fartøyet er nemlig som utseende hinter om, bygget for å være tilnærmet usynlig på radar. Etter planen vil kollossen på 182,9 meter og 14 564 tonn se ut som en liten fiskeskøyte på radaren.

Jageren har også et såkalt integrert kraftsystem (IPS) som muliggjør 100 prosent elektrisk fremdrift. Da blir den også ekstremt stillegående og vanskelig å oppdage for ubåter og lyttesensorer.

Enorm slagkraft Dette kraftsystemet, som ifølge produsenten genererer strøm nok til å drive en hel fornøyelsespark, gir også skipet en hypermoderne arkitektur, med behov for mindre mannskap, mindre plass til maskiner og motorer, enklere vedlikehold, mindre drivstoffbehov, og muligheten for fremtidige våpensystemer som laser og elektriske kanoner - såkalt railgun.

Altså vil den på enkelte områder være nærmere sin fiktive romsøster i Star Trek - der kapteinens navnebror James T. Kirk uredd tar sitt mannskap dit ingen mann har vært før dem ...

Men inntil fremtidsvåpnene er på plass, vil bevæpningen bestå av to 155 millimeters avanserte kanonsystemer som kan avfyre GPS-styrte og rakettdrevne granater med en rekkevidde på 130 kilometer. I tillegg har skipet 80 vertikale missilutskytingsrør (VLS) av den mest moderne typen, MK 57.

Det gir skipet en enorm slagkraft, med muligheten til å bære 80 missiler. Til sammenligning har de nye norske fregattene åtte utskytningsrør av den mindre moderne MK 41-versjonen. 

Stiv pris Men alt har sin pris. I mai ble det klart at utviklingen av de i alt tre bestilte Zumwalt-jagerne vil koste 12 milliarder kroner mer enn planlagt. Det betyr at prislappen nå er oppe i svimlende 72 milliarder kroner. Det er 24 milliarder kroner per fartøy.

Sammenligner man det med det norske fregattprosjektet - den gangen tidenes norske forsvarsinvestering på 21 milliarder kroner - koster «USS Zumwalt» alene mer enn hele det norske fregattvåpenet. Det inkludert alle fem fregatter og de seks NH90-helikptrene som skal følge med.

KAPTEIN KIRK: Mon tro om såkalte Trekkies i admiralstaben i det amerikanske sjøforsvaret hadde en finger med i spillet da de ga kommandør James Kirk jobben som kaptein om bord flåtens nyeste skip.
KAPTEIN KIRK: Mon tro om såkalte Trekkies i admiralstaben i det amerikanske sjøforsvaret hadde en finger med i spillet da de ga kommandør James Kirk jobben som kaptein om bord flåtens nyeste skip. Vis mer

De tre amerikanske jagerne overgår også det som i dag er tidenes norske forsvarsinvestering, 56 nye kampfly til 64 milliarder kroner. Legger man til at de tre amerikanerne i tillegg skal være utstyrt med to Seahawk-helikoptre og fire helikopterdroner av typen Fire scout, kan du plusse på 2,3 milliarder kroner til totalen.

Den stive prisen er hovedforklaringen til at den amerikanske regjeringen først kuttet prosjektet ned fra 32 skip, til 24, så til sju og nå har bestemt at bare tre Zumwalt-klasse jagere skal bygges.

ORIGINALEN: Nylig avdøde Leonard Nimoy (t.v) og William Shatner kunne her i 2006 feire Star Trek-seriens 40-års jubileum.  Shatner som kaptein James T. Kirk og Nimoy som Mr. Spock. Foto: AP Photo/Ric Francis/NTB-SCANPIX
ORIGINALEN: Nylig avdøde Leonard Nimoy (t.v) og William Shatner kunne her i 2006 feire Star Trek-seriens 40-års jubileum. Shatner som kaptein James T. Kirk og Nimoy som Mr. Spock. Foto: AP Photo/Ric Francis/NTB-SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media