«Kapteinen» til Lula dømt for korrupsjon

Høyesterett i Brasil har dømt José Dirceu, i gavnet statsministeren til president Luiz Inácio «Lula» da Silva, for korrupsjon. Det er en dom som for alltid vil hefte ved ettermælet til Lula.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn noen andre har José Dirceu æren for at fagforeningslederen og metall-dreieren Luiz Inácio «Lula» da Silva ble valgt til president i 2002. Lula kalte ham «kapteinen på laget» da han utnevnte si første regjering. Men som stabssjef, en slags statsminister, fant Dirceu snart ut at Lula ikke hadde flertall i Kongressen for å få vedtatt sine viktigste reformer.

Kjøpte flertall

Høyesterett har nå dømt Dirceu og andre for å ha betalt fire partier og kjøpt stemmer fra flere folkevalgte for å oppnå parlamentarisk flertall. Skandalen er døpt «mensalão» eller «kjempemånedslønn» etter de beløpene som de folkevalgte fikk på toppen av vanlig lønn gjennom opplegget til Dirceu. Sammen med ham er José Genuino, daværende president i Arbeidernes Parti, og Delubio Soares, partiets kasserer, dømt. Disse tre dannet den indre kjerna i partiet til Lula, som de hadde stiftet sammen med ham.

Straffeutmåling kommer seinere. De kan dømmes til opptil tjue års fengsel. De tre skal seinere stå til doms for tiltalen «sammensvergelse», som er en paragraf som brukes om forbryter-bander.

Lula vernet

Da skandalen var avslørt i 2005 truet den med å koste Lula gjenvalget som president i 2006. 37 tidligere statsråder, medlemmer av Kongressen og forretningsfolk kom under etterforskning og ble tiltalt. Fra før av er drøyt 20 personer kjent skyldige. Det er den største skandalen med korrupsjon i Brasils historie. Men det er kjent for «alle» at korrupsjonen blomstrer på alle kanter av regimet.  I 1992 ble president Fernando Collor de Melo fradømt embetet i Riksretten for korrupsjon.

Mange mener Lula måtte kjenne til opplegget fra Dirceu. Men Lula sier det var helt ukjent for ham. Og, sant nok, Dirceu hadde fått jobben som statssjef eller statsminister for å skjerme Lula fra alle som ville ha adgang til presidenten. Bare Dirceu hadde åpen dør til Lula. Alle andre måtte gå innom Dirceu først.

Dilma ubøyelig

Lula har seinere hevdet at denne rettergangen er «et politisk kupp» fra de som ikke kunne tåle at en arbeider og venstresida fikk styre Brasil. Men av de elleve dommerne i Høyesterett er åtte utnevnt av Lula og hans etterfølger, Dilma Rousseff, som er fra samme parti.

President Dilma Rouseff har fått ry for å være ubøyelig når det gjelder kampen mot korrupsjonen. I løpet av sitt første år som statssjef har hun sparket seks statsråder som har vært anklaget for korrupsjon. Før dommen falt over Dirceu ga Rousseff ordre til sine ministre om å ikke uttale seg om dommen uansett utfall.