KAPTEINEN:  Kapteinen på ferja "Sewol", Lee Joon-Seok, skjuler her ansiktet sitt for pressen. Han har så langt ikke kommet med noen forklaring på hvorfor båten sank. Foto:  REUTERS/Yonhap
KAPTEINEN: Kapteinen på ferja "Sewol", Lee Joon-Seok, skjuler her ansiktet sitt for pressen. Han har så langt ikke kommet med noen forklaring på hvorfor båten sank. Foto: REUTERS/YonhapVis mer

- Kapteinen var blant de første som forlot skipet

Det var tredjestyrmannen som sto ved roret da fergen «Sewol» sank utenfor Sør-Korea onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge etterforskerne av fergeulykken, som kan vise seg å være en av de verste i sørkoreansk historie, kan det hende kapteinen ikke var på brua da ferja kantret.

- Det kan hende. Og personen ved roret var tredjestyrmannen, sier politiadvokat Park-Jea-eok på en pressekonferanse i Mokpo, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Årsaken til forliset er så langt ikke kjent. Det var ikke antydning til høy sjø og forliset skjedde på grunt farvann, og det etterforskes nå hvilken rolle den 69 år gamle kapteinen Lee Jon-Seok hadde i  havariet.

- Kapteinen forlot skipet Det har også kommet meldinger om at kapteinen var den første til å forlate ferja.

- Han var blant de første til å forlate skipet, skriver The New York Times.

Ifølge en talsperson fra kystvakta, vurderes det nå rettslige skritt mot kapteinen. Det skal ha vært få livbåter ombord.

Det etterforskes ifølge avisa om kapteinen kom seg i sikkerhet ved å bruke en av de få slike - før flertallet av passasjerene.

Kritiserer redningsarbeidet Fredag var ferja i ferd med å synke helt ned i sjøen. 25 personer er bekreftet omkommet, men hele 271 personer er fortsatt savnet.

Fredag meldte sørkoreanske medier at dykkere hadde tatt seg inn i vraket, men dette tilbakevises kort tid seinere av kystvakten, meldert NTB.

Sørkoreansk kystvakt opplyser at mer enn 500 dykkere har vært involvert i letearbeidet ved skipsvraket. Sterk strøm og dårlig sikt i vannet har gjort arbeidet vanskelig, og håpet om å finne overlevende er ute ifølge letearbeiderne.

De pårørende mener imidlertid redningsarbeidet har vært altfor dårlig. Det har kommet anklager om at myndighetene lyver om hvor mange som deltar i søket.

- Er det slik det er blitt i Sør-Korea? Vi ber dere igjen: Vær så snill, redd barna våre, sa en selvutnevnt talsmann for de pårørende i en TV-appell fredag morgen.

- Skammer meg Det er også blitt rettet sinne mot kapteinen og hans besetning på 28. Flesteparten av disse kom fra det med livet i behold.

- Jeg er virkelig lei meg overfor passasjerene, ofrene og deres familier. Jeg skammer meg, sa kaptein Lee Joon-seok torsdag, ifølge NTB.

Han kunne ikke komme med noen forklaring på hvorfor fergen, som hadde 475 personer om bord, kantret og sank. Han eller mannskapet har heller ikke innrømmet å ha hatt noen skyld i forliset.