RANSAKET PILOTENS BOLIG: Her kjører en politibil ut fra en vaktpost foran den savnede Malaysia Airlines-pilotens bolig i Shah Alam, like utenfor Kuala Lumpur i Malaysia. Politiet skal ha tatt med seg flere poser med eiendeler, ifølge journalister på stedet. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
RANSAKET PILOTENS BOLIG: Her kjører en politibil ut fra en vaktpost foran den savnede Malaysia Airlines-pilotens bolig i Shah Alam, like utenfor Kuala Lumpur i Malaysia. Politiet skal ha tatt med seg flere poser med eiendeler, ifølge journalister på stedet. Foto: AP Photo/NTB ScanpixVis mer

- Kapteinen var opptatt av sikkerhet. Styrmannen var ydmyk og stille

Politiet kartlegger bakgrunnen til pilotene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge nyhetsbyrået Reuters har politiet har i dag ransaket huset til piloten på det savnede Malaysia Airlines-flyet.

Dette skjer i etterkant av at Malaysias statsminister i morges sa at flyforsvinningen som ryster verden var et resultat av en «bevisst handling».

En av de sterkeste teoriene er at flyet ble kapret, og en mulig teori er at en av pilotene kapret det forsvunnede flyet.

For etter at flyets kommunikasjonsutstyr med stor grad av sikkerhet bevisst ble slått av hver for seg, fortsatte flyet i flere timer i vestlig retning - stikk i strid med dets opprinnelige kurs.

Undersøker bakgrunnen Informasjonen om hvordan kommunikasjonsutstyret ble slått av seperat, og hvordan flyet endret kurs, tyder på at den som førte flyet har visst hvordan man skal unngå sivile radarer, skriver CBS News.

- Det er nødt til å ha vært en dyktig pilot. Vedkommende ser ut til å ha studert hvordan man unngår radarene, sier en høystående kilde som er involvert i granskningen av flyet, ifølge CBS News.

- Respektfulle Derfor ser politiet nå på de som med sikkerhet kunne styre et fly, og undersøker bakgrunnen til de to pilotene, familiene deres og andre potensielle ting ved dem som kan ha sammenheng med forsvinningen.

Foreløpig har de ingen bevis på at pilotene har gjort noe galt, skriver CBS News.

Naboer og venner avisa har vært i kontakt med beskriver pilotene som respektfulle og samfunnsbevisste.

- Familiemann Kapteinen som hadde ansvaret for flyvningen mellom Kulala Lumpur og Beijing for åtte dager siden, var 53-åringen Zaharie Ahmad Shah. Han ble ansatt i Malaysia Airlines i 1981, og hadde mer enn 18 000 flytimer bak seg.

Han var en familiemann og blir av naboer og bekjente beskrevet som en ekte flyentusiast. Shah skal blant annet ha bygd en egen flysimulator. En tidligere kollega av ham ham beskriver han som hyggelig og «opptatt av sikkerheten om bord».

Den savnede piloten bor innenfor denne sikkerhetssjekken i Shah Alam, like utenfor Kuala Lumpur i Malaysia. Etter en ransaking av mannens bopel tidligere i dag skal politiet ha tatt med seg flere poser med eiendeler, ifølge journalister på stedet.

- En god gutt Styrmannen om bord var 27 år gamle Fariq Abdul Hamid. Han begynte i flyselskapet i 2007, og han hadde 2763 flytimer bak seg.

Han skal tidligere ha brutt sikkerhetsreglene da han inviterte en kvinnelig passasjer inn i cockpit i 2011. Kvinnen hevder overfor CNN at Hamid selv inviterte henne og ei venninne til å sitte foran i flyet sammen med ham. Ifølge kvinnen tok Hamid bilder og røkte inne i  cockpit.

Foruten denne hendelsen vet man foreløpig mindre om styrmannen enn man vet om kapteinen, ifølge CNN. 

- Fariq er en god gutt, en god muslim, ydmyk og stille, sier Ahmad Sarafi Ali Asrah, lederen i moskeen i Hamids nabolag, ifølge CBS News.

Utdanning fra Sverige The Sydney Morning Herald skriver i kveld at politiet undersøker bakgrunnen til alle de 239 personene som befant seg om bord på flyet.

Ifølge avisa hadde en av passasjerene en flysimulator-utdannelse fra Sverige i 2006.

Vedkommende, som er en 35 år gammel mann med tilhørighet til den etniske minoritetsgruppen uigurerna, skal være av interesse for politiet.

- Håper flyet ble klapret Det er nå over åtte dager siden flyet forasvant, og flere etterlatte håper at flykaprings-teorien stemmer.

- Vi håper at flyet har blitt kapret. Da er det en sjanse for at mamma kommer tilbake, sier Rahul Shirsath (16) til Indian Express.

Siste satellittkommunikasjon fra flyet ble fanget opp klokka 8.11 lokal tid lørdag 8. mars, nesten seks timer etter at flyet forsvant fra den sivile radaren.

SAVNET:  Malaysia Airlines-flyet MH370 har vært savnet siden natt til lørdag lokal tid, og det er fortsatt et mysterium hva som har skjedd med flyet. Foto Tomasz Bartkowiak / Reuters / Scanpix
SAVNET: Malaysia Airlines-flyet MH370 har vært savnet siden natt til lørdag lokal tid, og det er fortsatt et mysterium hva som har skjedd med flyet. Foto Tomasz Bartkowiak / Reuters / Scanpix Vis mer