Kapteinen var uoppmerksom

BERGEN (Dagbladet): Kapteinen ombord på hurtigbåten «Baronen», Alf Helge Kroken (37), hadde ikke oppmerksomheten sin rettet mot navigeringen av båten da den gikk på grunn i Raunefjorden utenfor Bergen onsdag i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bare fem sekunder før det smalt i båten, hadde kapteinen snakket til passasjerene gjennom en mikrofon.

- Jeg orienterte dem om at vi var forsinket i forhold til rutetabellen og at været var dårlig, sa han under sjøforklaringen i Bergen byrett i formiddag.

Samtidig erkjente kapteinen at rederiets skriftlige prosedyrer ikke ble fulgt.

- Overstyrmannen var i ferd med å reise seg fra stolen for å gå bak i styrehuset. Han skulle sette på en sikkerhetsvideo for passasjerene. Dette arbeidet tok oppmerksomheten bort fra radar og det vi egentlig skulle gjøre. Båten kom for langt mot styrbord, sa kapteinen.

Ingen fare

Etter smellet tok han igjen mikrofonen og forklarte passasjerene at han trodde de hadde gått på en flytende gjenstand i sjøen. De 28 assasjerene tok på seg redningsvester etter eget initiativ.

- Jeg følte ikke det var noen fare for passasjerene, mannskapet eller båten, sa kapteinen i første del av sin forklaring.

Følges nøye

Sjøforklaringen er kommet istand etter en begjæring fra rederiet som eier båten, Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD). Undersøkelseskommisjonen etter «Sleipner»-tragedien følger også denne sjøforklaringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer