- Kapteinens siste tur

Den norske kapteinen på Rocknes skulle slutte og overlevere skipet til sin tyske kollega. Begge er savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringsminister Ansgar Gabrielsen tok i ettermiddag turen ut til Rocknes.

- Vi fikk sett et svært skip med bunnen i været. Mange mennesker mistet livet, og det er tragisk, sa Gabrielsen etter befaringen.

Han varsler at det snarest vil bli holdt sjøforklaring i Bergen for å finne årsaken til ulykken. Han utelukker ikke at skipet kan ha grunnstøtt før det kantret.

-Det var tydelige merker på skroget. Det kan ha hatt noe med forliset å gjøre, mener Gabrielsen.

Det viktigste nå er å få de omkomne ut av skroget, deretter å begrense oljesølet fra skipet. Han roser innsatsen til redningsarbeiderne.

- Det som kunne gjøres er gjort. Nå må vi få alle kort på bordet for å finne ut om vi kan lære noe av dette.

-Siste tur

Den norske kapteinen er en av de 15 personene som fortsatt er savnet. Han skulle overlate skipet til sin tyske kollega. Ingen av dem er funnet foreløpig.

- Den norske kapteinen skulle ha sin siste tur, og overlappe med den tyske kapteinen, sier sjøfartsdirektør Rune Teisrud. Han var med på befaringen i ettermiddag.

En sjøforklaring skal holdes i Bergen Tingrett så fort som mulig. I morgen kommer sjøfartsinspektøren fra Antigua til Bergen.

- Men den psykiske tilstanden til de som overlevde er avgjørende. Det er de som skal avhøres, sier Teisrud.

Den norske losen om bord overlevde forliset. Han skal ha oppholdt seg på broa da skipet kantret. På mirakuløst vis klarte han å klatre opp på kjølen på Rocknes og ble plukket opp av helikopter kort tid etter ulykken. Hans forklaring vil være sentral i en sjøforklaring, men det er ennå ikke kjent hva han har opplevd.

- Jeg er ikke kjent med hva den norske losen har forklart i politiavhør, sier Teisrud.

<B>SISTE TUR:</B> Turen med Rocknes var den norske kapteinens siste tur. Den tyske kapteinen som skulle overta var med. Nå er begge savnet.