Karachi-sporet førte til USAs bombing

Karachi/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Torsdagens amerikanske angrep mot mål i Afghanistan og Sudan hadde neppe kommet, om det ikke hadde vært for opplysningene fra den 34 år gamle jordaneren Mohammed Saddiq Odeh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Odeh ble pågrepet i Karachi i Pakistan samme dag som Nairobi-bomben eksploderte, idet han ankom med fly fra den kenyanske hovedstaden.

I en uke ble han avhørt av Pakistans fire sikkerhets- og etterretningsorganisasjoner, før han ble satt på et fly tilbake til Kenya.

Washington Post avslørte tidligere i uka hva Odeh sa under avhørene, etter å ha fått tilgang til de pakistanske forhørernes notater.

Palestineren tilsto blant annet at han arbeidet for den saudiarabiske milliardæren og terror-gudfaren Osama bin Laden.

Gruppe på sju

Mohammed Saddiq Odeh fortalte videre hvordan han selv og seks andre av bin Ladens menn ble sendt til Nairobi for å planlegge og gjennomføre terroraksjonen. Selv var han «ingeniør» som sørget for teknisk og forsyningsmessig bistand.

Da forberedelsene var klare hadde Odeh og to av de andre i gruppa ordre om å forlate landet. Bare timer etter at de hadde steget om bord i flyet til Pakistan, ble sentrum av Nairobi forvandlet til et inferno av glasskår og blodige mennesker.

Falsk pass

Ved ankomst Karachi ble Odeh pågrepet på flyplassen fordi vaktene fattet mistanke til det falske passet han var utstyrt med.

De to andre unnslapp, men ble pågrepet noen dager senere da de forsøkte å krysse grensa til Afghanistan gjennom Khyber-passet.

De to er ikke identifisert, men er ifølge pakistanske kilder fra henholdsvis Saudi-Arabia og Sudan. Begge de to, som i likhet med Odeh beskrives som bin Laden-medarbeidere, forhøres nå av pakistansk etterretning.

Brøt løfte

Odeh var til å begynne med lite samarbeidsvillig etter at han ble utlevert til Kenya, der kenyanske og amerikanske etterforskere ventet.

Bakgrunnen var trolig løftene han hadde fått fra pakistansk etterretning om at han ikke ville bli utlevert dersom han la kortene på bordet.

At forklaringen han avgir i Kenya også vil danne grunnlag for tiltale, bidrar også trolig til at han veier sine ord på gullvekt.

Bombe-fabrikk

Tirsdag viste han likevel fram stedet der Nairobi-bomben angivelig ble laget, et sjuskete lite hotell i et av Nairobis mindre pene strøk.

The Hilltop Lodge ble saumfart av FBI-etterforskere på jakt etter fingeravtrykk og andre tekniske spor, og direktøren for hotellet - som skal ha arabiske eiere - ble også tatt med til avhør.

Ifølge Odeh ble to av rommene på hotellet brukt av ham selv, en annen palestiner, en saudiaraber og en egypter i dagene fram til bombeaksjonen. Det var her gruppen angivelig laget den kraftige bomben, som skal ha veid hele 800 kilo.

Flere i Odehs gruppe ble trolig drept da bomben eksploderte, etter først å ha kjempet seg forbi vaktene ved den amerikanske ambassaden ved hjelp av maskingevær og håndgranater.