Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Karadzic møter ikke i retten tirsdag

Selv om han advares av dommeren.

SKAL FOR RETTEN: Radovan Karadzic. Foto: AFP PHOTO/POOL/JERRY LAMPEN/Scanpix
SKAL FOR RETTEN: Radovan Karadzic. Foto: AFP PHOTO/POOL/JERRY LAMPEN/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Folkemordtiltalte Radovan Karadzic kommer ikke til å møte i retten i Haag tirsdag heller, sier en av rådgiverne hans.


Karadzic uttalte forrige uke at han vil boikotte rettsforhandlingene i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY), og han møtte ikke opp da saken ble innledet i Haag mandag.

Dommeren hevet retten etter bare 15 minutter, og saken skal fortsette tirsdag ettermiddag.

Den tidligere bosnisk-serbiske lederen er tiltalt på elleve punkter for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia på 1990-tallet.

Dommerne advarer den folkemordtiltalte Radovan Karadzic om at det kan få konsekvenser hvis han ikke møter i retten.

Domstolens talskvinne Nerma Jelacic sa at utsettelsen ville gi Karadzic tid til å revurdere sitt standpunkt. — Dommerne har tenkt igjennom hva de skal gjøre. De kommer til å begynne saken, med ham eller uten ham, understreket hun.
Aktoratets innledning Rettens formann, den sørkoreanske dommeren O-Gon Kwon, ga klar beskjed om at saken fortsetter tirsdag klokken 14.15 med aktoratets innledningsforedrag, og han kom samtidig med en advarsel til Karadzic. — Det er omstendigheter der en rettssak kan gå videre i tiltaltes fravær når tiltalte gir avkall på retten til å være til stede, sa dommer Kwon. Dommerne kan i prinsippet også beordre at tiltalte bringes til rettssalen med makt. Kwon er en av de mest erfarne dommerne ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY). Han var medlem av dommerpanelet i rettssaken mot Slobodan Milosevic i de fire årene den pågikk før Milosevic døde, og kjenner saksfeltet meget godt.
Styrkeprøve Karadzics boikott var varslet av ham selv i forrige uke og er den første styrkeprøven mellom han og dommerne om hvem som styrer saken. Karadzic skrev i et brev til dommerne forrige uke at han ville boikotte rettsforhandlingene i ICTY fordi han ikke har fått god nok tid til å forberede saken sin, som han vil føre selv. Han ville så informere dommerne om når han var klar til å gå i gang. Dommerne i Haag har behandlet og avvist Karadzics innvendinger og fastslått at saken er klar til å begynne. De har også understreket at dette er deres avgjørelse. Den tiltalte avgjør ikke når saken mot ham skal begynne. Retten ble mandag satt uten at tiltalte var til stede, og etter en innledning fra rettens formann og aktoratets kommentar ble Karadzic igjen oppfordret til å møte.
Utsatt Dersom Karadzic ikke møter tirsdag, vil retten vurdere om den skal oppnevne en forsvarer. Dette kan i seg selv bety en utsettelse av saken, fordi en oppnevnt forsvarer vil måtte få tid til å sette seg inn i sakens detaljer. Aktoratets representant Hildegard Uertz-Retzlaff oppfordret i en kommentar til Karadzics fravær dommerne til å oppnevne en forsvarer. — Vi ber Karadzic om å møte slik at saken ikke blir ytterligere forhindret, fremholdt dommer Kwon. Den tidligere bosnisk-serbiske lederen er tiltalt på elleve punkter for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia på 1990-tallet. Han ble pågrepet i Beograd i juli i fjor etter 13 år på rømmen. Han har avvist alle anklager.
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media