- Karadzic snart bak lås og slå

PRAHA (Dagbladet): Krigsforbrytertiltalte Radovan Karadzic (52) vil trolig overgi seg til FN-domstolen i Haag med det første. Han har tatt kontakt med den bosnisk-serbiske regjeringen i Banja Luka for å forberede sin overgivelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske avisa Berliner Zeitung siterer NATO-kilder som sier at Karadzic nå er innstilt på å svare for seg ved FNs krigsforbryterdomstol.

Før han overgir seg, vil Karadzic ha visse garantier - blant annet for hvor han skal sone etter at dommen er avsagt i Haag.

- Karadzic er klar over at tida løper fra ham. Han har flere ganger gitt signaler om at han ville overgi seg, men har ombestemt seg i siste liten, sier NATO-kilden til Berliner Zeitung.

- Han har større sikkerhet for å holde seg i live i en celle under FN-domstolens overvåking, enn fortsatt å skjule seg i Pale eller Serbia, sier kilder i Beograd .

De samme kildene understreker at Karadzic ikke lenger kan stole på sine tidligere lojale politistyrker, som også er hans livvakter.
Mange av dem har forsvunnet fra Pale, en del har gått over til regjeringen for de bosniske serberne i Banja Luka. En årsak til dette er at Karadzic har mistet grepet om smuglingen og salget av sigaretter, alkohol og bensin. Dermed har han ikke lenger råd til å lønne politifolkene.

- Karadzics sikkerhetsopplegg er som en løk som skrelles lag for lag, sier en NATO-kilde.

Jo sterkere posisjon president Biljana Plavsic og hennes moderate statsminister Milorad Dodik sikrer seg i befolkningen i Republika Srpska, desto mindre risiko er det for at en arrestasjon av Karadzic skal utløse protester eller terroraksjoner.

Den tidligere spanske utenriksministeren Carlos Westendorp, som overtok Carl Bildts jobb i Bosnia, sier at han regner med at Karadzic er bak lås og slå innen utgangen av april.

GÅRSDAGENS MANN: Radovan Karadzic har flere ganger vært i ferd med å overgi seg til NATO-styrker. Han var de bosniske serbernes leder under krigen, og er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten.