- Karakterer i barneskolen er en marginal sak for oss

Erna Solberg åpner for å gi slipp på karakterkravet. Her er de mulige blågrønne kompromissene.

- SATSING PÅ LÆREREN ER DET VIKTIGSTE: Karakterer i barneskolen er ikke en viktig sak for Høyre, sier Erna Solberg til Dagbladet. Her hilser hun på en eleve under et besøk til Uranienborg skole i Oslo sist fredag. FOTO: JO STRAUBE / DAGBLADET.
- SATSING PÅ LÆREREN ER DET VIKTIGSTE: Karakterer i barneskolen er ikke en viktig sak for Høyre, sier Erna Solberg til Dagbladet. Her hilser hun på en eleve under et besøk til Uranienborg skole i Oslo sist fredag. FOTO: JO STRAUBE / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg åpner for å droppe kravet om karakterer i barneskolen i eventuelle regjeringsforhandlinger med de andre blågrønne partiene.

- Dette er en marginal sak i forhold til det viktigste, nemlig læreren. Dette blir forsøkt gjort til en viktig sak for oss av våre politiske motstandere som ikke ønsker å satse på skolen. Karakterer kan være et supplement til de gode tilbakemeldingene som elevene skal ha, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Dermed signaliserer hun at saken ikke er verd å kjempe veldig hardt for. Frp er for karakterer i barneskolen, mens både Venstre og KrF er mot. Solberg vil likevel ikke forskuttere forhandlingene, og innvender på den positive sida at karakterer kan være viktig for å få opp selvtilliten til for eksempel jenter som sliter med et dårlig selvbilde. Overgangen til ungdomsskolen kan også bli lettere med innføring av karakterer i noen fag på barneskolen, mener hun. Men Erna Solberg er kjent for å lene seg på kunnskap, og forskningen støtter karaktermotstanderne. Den tilsier ikke at karakterer hjelper på skoleresultatene. Men Erna Solberg har stemte dessuten personlig imot karakterforslaget på sitt eget landsmøte. Et kompromiss kan etter det Dagbladet kjenner til, bli at karakterer i barneskolen innføres som en prøveordning, slik at kommunene kan bestemme selv. Dette skal Solberg være positiv til.

En rekke andre tøffe kamper står for tur dersom de fire borgerlige kommer i regjering. Men her er noe sannsynlige kompromisser:

INGEN LOFOTEN-BORING? Oljeboring i Lofoten er en av de store stridssakenen, men samtidig en nøkkel til til et samarbeid med sentrumspartiene. Men Venstre-leder Trine Skei Grande virker trygg på at det ikke kommer til å bli noe av. Heller ikke KrF-leder Knut Arild Hareide er spesielt bekymret for denne saken. Oljefritt Lofoten og Vesterålen er på mange måter nøkkelen til et samarbeid med sentrumspartiene. Høyreleder Erna Solberg har gitt viktige signaler i denne saken, som sentrumskameratene hennes har tolket positivt. Flere ganger har hun advart mot en todeling av økonomien og vist til at Norge er blitt mer oljeavhengig under Jens Stoltenberg. Flere nye store funn er gjort og flere store felt er satt i drift de siste årene. Det gjør at selv mange oljetilhengere ikke ser Lofoten-boring som en absolutt nødvendighet. På denne måten kan ikke bare miljø og mye konflikter, men også økonomi, et argument mot å åpne de omstridte områdene. I et intervju med VG i sommer sa Solberg at det er oljeutvinning som klarest skiller en blåblå fra en blågrønn regjering. Dette har gjort KrF og Venstre trygge på gjennomslag i en blågrønn regjering - i alle fall for neste stortingsperiode.

STRENGERE ASYLPOLITIKK? Her er det stor avstand mellom de fire borgerlige partiene. De ser likevel for seg noen mulige løsninger. Alle de fire vil kunne bli enige om redusert saksbehandlingstid og raskere retur av de som får avslag på asylsøknaden. Dette kan man argumentere for at er humant, samtidig som det er en innstramming. Høyre har tidligere avlyst mange av de mest dramatiske forslagene i Frps politikk. Nylig droppet Siv Jensen kravet om lukkede asylmottak, noe som gjør et kompromiss enklere. Samtidig har Høyre programfestet en del tiltak som strammer til asyl- og innvandringspolitikken, som meldeplikt for asylsøkere som ikke bor på mottak, mulighet for å sette i forvaring de som begår kriminelle handlinger og de som bryter meldeplikten. KrF og Venstre ser likevel asyl- og innvandringspolitikken som den aller vanskeligste saken å få til enighet om. De trenger gjennomslag for at asylbarn som har bodd lenge i Norge, kan få bli.

BEHOLDER EN PAPPAKVOTE? Høyre og Frp vil avvikle pappakvoten, mens KrF og Venstre vil beholde den. Saken er imidlertid viktigere for Krf og Venstre enn den er for Høyre. Da Høyres gikk inn for å avvikle kvoten på sitt landsmøte, var det mot et stort mindretall. VG skrev i forrige uke at sentrale Høyre-politikere åpner for å gi opp partiets kamp mot pappakvoten i forhandlingene om en ny regjering og beholde flere av ukene som er øremerket far. Det skal ha vært uformelle sonderinger mellom partiene om dette og saken er ikke avklart. Erna Solberg sa også rett ut til VG at dette ikke er hennes viktigste sak.

- Vi mener at dette prinsipielt er riktig og viktig. Men dette er ikke vår viktigste valgkampsak, sa hun.

Sentrum blir viktig De rødgrønne ser ut til å tape makten, samtidig er det blåblå alternativet med Høyre og Frp ikke sterkt nok, ifølge Dagbladets målinger. Dermed blir sentrumspartiene KrF og Venstre en maktfaktor etter valget. De har slått seg sammen til en sentrumsblokk, og har gjort det klart at de ikke går i regjering uten den andre. Selv om Erna Solberg godt kunne ønske seg en ren Høyre-regjering, er styringsdyktighet viktig for henne. Derfor vil hun ha alle med.

Både Frp og Venstre vil helst slippe Frp, men begge har sagt at de er villige til å svelge den karamellen. Trine Skei Grande er etter det Dagbladet kjenner til, beredt til å bruke den makta hun får. For Knut Arild Hareide, er det enda viktigere å komme opp i en viss prosents oppslutning. I Dagbladets valgbod i går, nevnte han tallet 6,9. Om KrF oppnår det, er det det høyeste på flerfoldige år. Dagbladet er også kjent med at den magiske grensa hans kan være noe lavere.

Les mer om nervekrigen i Dagbladet i dag på Dagbladet Pluss, papir eller PDF om flere konfliktsaker og vurderinger som gjøres i de blågrønne leirene akkurat nå, og som blir brennhete etter valget dersom de blågrønne vinner.