Karakterkluss stoppet Julias (20) legedrøm

Julia Kvalvik mener hennes kanadiske karakterer ikke blir vurdert like gode i Norge. Etter å ha kjempet i to år, har hun nå fått endelig avslag på klagen sin.

Medisinstudier: Etter to år på kanadisk videregående skole ville Julia Christina Kvalvik inn på medisinstudier i Tromsø. Den drømmen har ikke blitt oppfylt. FOTO: VIDAR DONS LINDRUPSEN/NORDLYS.
Medisinstudier: Etter to år på kanadisk videregående skole ville Julia Christina Kvalvik inn på medisinstudier i Tromsø. Den drømmen har ikke blitt oppfylt. FOTO: VIDAR DONS LINDRUPSEN/NORDLYS.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var Nordlys som først skrev om Julia Christina Kvalvik i august. Etter å ha gått hele grunnskolen og det første året på videregående på Kvaløya i Tromsø, valgte hun å ta de to siste årene ved Canterbury High School i Ontario i Canada. Dette skapte karaktertrøbbel da hun søkte på medisinstudier i Norge.

Mens universitetene i Canada ønsket henne hjertelig velkommen som student, mener Kvalvik at karakterene hennes ikke blir vurdert som like gode i Norge. Samordna opptak (SO) har ingen omregningstabell for kanadiske karakterer.

- Vi har ikke en omregningstabell fra Canada fordi vi ikke har nok statistikkgrunnlag til å lage en. Vi får ingen offisiell karakterstatistikk fra Canada, og vi har for få søkere til å utarbeide tabeller på grunnlag av egenprodusert statistikk, skriver daglig leder i Samordna opptak, Bente Ringlund Bunæs, i en epost til Dagbladet.

Ifølge Norsk samfunnsvitenskapelige datatjeneste er det om lag 170 studenter fra Canada registrert ved studiesteder i Norge i 2013

Avslag fra klagenemnda Det endelige avslaget i Nasjonal klagenemnd kan ikke påklages. I tillegg kom avslaget for seint til at hun fikk meldt seg opp i fag som privatist. Nå må hun belage seg på enda et år uten drømmestudier i Tromsø.

- Jeg vet at jeg må vente enda et år før jeg kan begynne på medisinstudiene. Det er veldig trasig men ikke noe å gjøre med. Saken er endelig, sier Kvalvik til Dagbladet.

Hun håper at SO nå begynner å ta omregningstabeller i bruk når det kommer til kanadiske karakterer. Bunæs bekrefter at de jobber med å få til dette.

- Ja, det jobbes med. Canada består av ti selvstendige provinser og tre territorier. Det er derfor en svært ressurskrevende jobb å lage tabeller for alle disse, og dette tar dessverre lang tid, skriver Ringlund Bunæs til Dagbladet.

Avslaget Den Nasjonale klagenemnda begrunner avslaget med at de opprettholdt UiT sin beslutning.

- Dette synes jeg er latterlig, siden UiT hele tiden har sagt at de kun baserer deres avgjørelser på hva Samordna opptak har sagt tidligere, sier Kvalvik til Dagbladet.

I toppsjiktet Dette har ført til at Kvalvik ikke har kommet inn på drømmestudiet som er medisinstudiet ved Universitetet i Tromsø (UiT). Karakterene hennes blir i stedet vurdert individuelt skjønnsmessig, noe som gjør at SO ikke mener de er gode nok. Det er dette tromsøjenta har kjempet mot.

- Jeg skal ikke ligge så dårlig an som de har antydet. Etter mine beregninger ligger jeg fire poeng over det som var kravet på medisinstudiet i år, sier hun til Dagbladet.

Julia Christina Kvalvik tok selv kontakt med skolen hun gikk på i Canada for å spørre om omregningstabellen hun hadde sendt inn til Samordna opptak var riktig. Det fikk hun bekreftet.

I Canada var hun i toppsjiktet karaktermessig. En såkalt «honor roll»-student, med bare A-er og B-er på vitnemålet.

Kan ikke vurdere karakterer - Samordna opptak har ikke kompetansen til å vurdere mitt kanadiske vitnemål, og må derfor foreta en individuell skjønnsmessig vurdering, sier Kvalvik til Dagbladet.

Denne vurderingen er hun nektet innsyn i. Dette gjør at hun ikke får sett hvilke fag hun eventuelt bør ta opp for å øke snittet.

- Jeg aner ikke hvordan jeg ligger an i forhold til andre norske studenter. Det eneste jeg får vite er at jeg ikke når opp i konkurransen for medisinstudiet. De har vurdert det slik at mine ferdigheter ikke er likeverdige som de ferdighetene norske elever ved medisinstudiet på UiT har, sier Kvalvik.

At denne vurderingen skal være utilgjengelig for henne, er vanskelig for Kvalvik å forstå.

- Det syns jeg er veldig merkelig. Vi har fullt innsyn i pasientjournalen vår, men ikke i en vurdering som dreier seg om framtida vår, sier Kvalvik til Dagbladet.

Bente Ringlund Bunæs forteller at hver søker får vite hvilket karaktersnitt på den utenlandske utdanningen som er lagt til grunn, hvilke fag som har gitt uttelling i form av språk- og realfagspoeng, samt hvor mange tilleggspoeng de er blitt tilkjent. Når det kommer til fag studentene bør ta opp, er det opp til dem selv.

- De aller fleste søkere som ikke når opp i konkurransen vurderer selv hvilke fag de eventuelt skal ta opp. Det å vurdere hvilke fag som bør tas på nytt i Norge for å forbedre seg er vanskelig for alle utlendinger, uavhengig om man får en poengsum eller ikke, fordi man da blander ulike utdanningssystemer. Søkere som henvender seg til oss med slike spørsmål hjelper vi så godt vi kan, skriver Bunæs til Dagbladet.

Australske karakterer også utelatt Samordna opptak har omregningstabeller av karakterer fra land som Sudan, Latvia, Madagaskar, Albania, Argentina, Bolivia, Egypt, Kosovo og Rwanda. Men ikke for kanadiske eller australske karakterer.

Dette er to land som vokser når det gjelder antallet norske utvekslingsstudenter.

- Samordna opptak sier altså at de ikke har kompetanse til å vurdere kanadiske søkere på noe annet enn en skjønnsmessig måte, men samtidig har de tydeligvis kompetansen til å si at jeg ikke har karakterer som er gode nok, sier Kvalvik.

Samordna opptak kunne ikke kommentere spesifikt på saken til Julia Christina Kvalvik.