Karantene eller julefest - laboratoriene er sprengt

Avdelingsleder: - Vanskelige dager for de som venter og de som jobber.

7500 I DØGNET: Daglig fjerner bioingeniører snørrpinner som analyseres videre i flere storvolum analysemaskiner. Positive covid-19-prøver går rett til sekvenseringsavdelingen på medisinsk genetikk ved Klinikk på Ullevål Sykehus. Sammen med Pandemilaboratoriet på Mikrobiologisk avdeling noen etasjer over, jobbes det nesten døgnkontinuerlig med analyser og sekvensering av positive prøver. Foto: Heiko Junge / NTB.
7500 I DØGNET: Daglig fjerner bioingeniører snørrpinner som analyseres videre i flere storvolum analysemaskiner. Positive covid-19-prøver går rett til sekvenseringsavdelingen på medisinsk genetikk ved Klinikk på Ullevål Sykehus. Sammen med Pandemilaboratoriet på Mikrobiologisk avdeling noen etasjer over, jobbes det nesten døgnkontinuerlig med analyser og sekvensering av positive prøver. Foto: Heiko Junge / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Kalender og klokker tikker ned mot julaften og årets store hjemreisehelg.

Smitteeksplosjon og en sterk økning positive covid-19-prøver sprenger kapasiteten ved de store sykehuslaboratoriene.

Spørsmål fra mange i karantene eller isolasjon i påvente av analyseresultat for PCR-test:

- Kommer vi hjem til jul?

Svaret er ja for de fleste som allerede har tatt testen og er inne i systemet.

Men laboratoriene er forsiktige med å gi julegaranti nå som analysetiden øker med arbeidsmengden.

Jakt på omikron-smitte i de positive prøvene dobler analysejobben.

ALVORLIG: Espen Nakstad forteller om hav slags problemer omikron kan skape. Video: Dagbladet. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer

- Det blir noen vanskelige dager både for de som venter og de som analyserer, sier Gunnar Skov Simonsen til Dagbladet.

Han er avdelingsleder for Mikrobiologi og smitte, som analyserer alle prøvene fra Finnmark, Troms og Nordland ved laboratoriene på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

Tre dager transport

- Nå tar det opp mot 48 timer fra en person med mistenkt smitte er testet til resultatet er klart, medregnet sekvensering for delta eller omikron.

- Og da må vi ta med at en stor del av testene er gjort her i Tromsø med minimal frakttid hit til sykehuset. For kort tid siden var denne analysetiden nede i under 30 timer.

OMIKRON: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold om den økende smitten av omikron-varianten i kommunene. Programleder: Christian Fjermeros Vis mer

- Og med de store avstandene her, kan det ta en, to eller tre dager før testprøvene kommer fram hit til laboratoriet, avhengig av rutetrafikken, forklarer Skov Simonsen.

Til laboratoriet på Ahus i Lørenskog, er det kort reisevei med de fleste prøvene, som har passert en million i antall siden pandemien startet.

Fra ett til fire døgn

I hele høst har svartidene vært gode - under ett døgn etter at testene er tatt.

- I løpet av de siste ukene har antallet prøver til analyse doblet seg, inkludert påvisning av omikron, luftveisdiagnose og RS-virus. Svartiden økte i slutten av forrige oopp mot tre døgn, opplyser sykehuset i en mail til Dagbladet fredag.

- FORTVILENDE: Avdelingsleder Kariann Vangen Frøystein sier det kan være å miste nattesøvnen av å se av svartidene på testing øker. Her sammern med servcetekniker Martin Nielsen fra Roche. Foto: Andrea Kovonen Sæten / Ahus.
- FORTVILENDE: Avdelingsleder Kariann Vangen Frøystein sier det kan være å miste nattesøvnen av å se av svartidene på testing øker. Her sammern med servcetekniker Martin Nielsen fra Roche. Foto: Andrea Kovonen Sæten / Ahus. Vis mer

Til Romerikes Blad onsdag opplyste avdelingsleder for laboratorievirksomheten ved Ahus, Kariann Vangen Frøystein, at svartiden kan være opptil fire døgn.

Støvsugd for bemanning

- Bemanningen den største utfordringen. Markedet er støvsugd, sier laboratoriesjefen.

Sykehuset opplyser at 40 ansatte ekstra jobber med testresultater og analyser nå i forhold til før pandemistart i mars 2020. Da var det 160 ansatte.

Nå trenger laboratoriet 20 fagfolk til. Det tar tre måneders opplæring for ansatte som allerede er utdannet og jobber med helsefag.

- Fortvilende

- Det er fortvilende og nesten til å miste nattesøvnen av å se svartidene øker. Det er ikke moro å oppleve at vi er en slags propp i systemet, sier Kariann Vangen Frøystein til Romerikes Blad.

Ahus har samme prioritering som andre sykehuslaboratorier:

Sykehusets innlagte pasienter, ansatte og prøver fra smittebrudd først. Prøver fra teststasjonene har siste prioritet.

OMIKRON: Henrik Ullum svarte på spørsmål etter pressekonferansen om coronaviruset i København den 16. desember. Video: Ritzau. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer

Ved Oslo Universitetsykehus (OUS), som analyserer prøvene innen Helse Sør-Øst og også hjelper helsevirksomheter sør til Kristiansand, har også ventetiden gått markert opp i takt med voldsom økning i prøver.

Oslo: Ventetid doblet

- Forrige uke var ventetiden i snitt 28 timer fra en prøve ble tatt til resultatet har lagt på pasientens profil i helsenorge.no. Uka før der tok det bare 18 timer. Og før vi har oppsummert denne uka, er nok ventetiden mer enn 28 timer. Og da er det kort reisevei fra prøve blir tatt til den er her, sier avdelingsleder Fredrik Müller til Dagbladet.

Laboratoriet er i drift hele døgnet. Torsdag ble 7 500 prøver analysert.

- For et halvt år siden var det bare 2-3 prosent positive tester med smitte. Nå er det 14-15 prosent positive tester og ekstra analyser for å avdekke om det er omikron eller andre smittekilde. Den store forskjellen har skjedd i løpet av de par siste ukene, sier avdelingsleder Müller.

Pluss i nord

For testkapasiteten i Nord-Norge ser avdelingsleder Gunnar Skov Simonsen et par lyspunkter før overgangen til et nytt år.

- Eksamen er ferdig, og mange studenter jobber ekstra her nå før jul og nyttår. Dessuten startet delta-smitten tyngst her i nord, og vil avta enda mer før omikron setter inn for fullt. Da kan vi en enkelt pandemiårsak å jobbe, og ikke delta og omikron samtidig, som lenger sør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer