Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Karantene-passasjerene har vært i land

Cruiseskipet «Aida Aura» har utsatt avreisen fra Haugesund mandag i påvente av svar på corona-tester fra to passasjerer.

Det tyske cruiseskipet «Aida Aura» har utsatt avreisen fra Haugesund mandag i påvente av svar på om to passasjerer er smittet av coronaviruset. De to passasjerene er nå plassert i karantene.

Cruiseskipet har rundt 1.200 passasjerer om bord, og skulle opprinnelig ha lagt fra kai i Haugesund klokka 17 mandag.

De to passasjerene som nå testes for viruset har vært i land i Haugesund før de ble ilagt karantene.

Det var NRK som først omtalte saken.

Besøkte sentrum

- Vi fikk melding fra skipets agent om at det var to personer som muligens hadde coronavirusykdom, og at de ønsket å få testet disse, opplyste smittevernlege i Haugesund kommune Teis Qvale til NRK.

De to tyske passasjerene skal ha hatt kontakt med en tredje tysk person for ei uke siden, og vedkommende har i ettertid fått påvist coronasmitte.

AVVENTER PRØVESVAR: Cruiseskipet «Aida Aura» fra Tyskland ligger til kai i Haugesund i påvente av at to av passasjerene testes for coronaviruset. Foto: Carina Johansen/ Dagbladet
AVVENTER PRØVESVAR: Cruiseskipet «Aida Aura» fra Tyskland ligger til kai i Haugesund i påvente av at to av passasjerene testes for coronaviruset. Foto: Carina Johansen/ Dagbladet Vis mer

Prøvene er sendt med ekspresspost til Haukeland sykehus i Bergen for analyse. Klokka 15 i ettermiddag kommer svarene på om de to passasjerene på det tyske cruiseskipet er smittet av corona, opplyser Teis Qvale til Dagbladet.

Personene som testes, skal ikke vise noen symptomer på sykdom, heter det i en pressemelding fra kommunen.

I pressemeldingen står det også at bevegelsene til de to passasjerne er kartlagt, og at de ikke har vært på noen organisert tur under besøket. De har likevel vært på en shuttlebuss inn for å besøke Haugesund sentrum.

Smittevernlegen mener imidlertid at smittefaren for lokalbefolkningen er veldig liten.

Kan bli karantene

Skipet «Aida Aura» har 1 200 passasjerer om bord, og reisen som går under navnet «Winter Im Hohen Norden» skulle etter planen gå nordover mot Tromsø i går ettermiddag. Etter den opprinnelige reiseplanen skal skipet være tilbake i Hamburg 14. mars, etter seilasen langs norskekysten.

Prøveresultatene vil imidlertid avgjøre hva som nå skjer videre med skipet.

Rederiet AIDA cruises har bedt om å få bli ved kai i Haugesund til prøvesvarene foreligger. I mellomtida er altså de gjeldende passasjerene satt i karantene på lugaren sin.

KAN BLI KARANTENE: Dersom prøvesvarene fra de to testede personene er positive, kan cruiseskipet bli satt i karantene. Foto: Carina Johansen/ Dagbladet
KAN BLI KARANTENE: Dersom prøvesvarene fra de to testede personene er positive, kan cruiseskipet bli satt i karantene. Foto: Carina Johansen/ Dagbladet Vis mer

Under dagens pressekonferanse i Helsedirektoratets lokaler i Oslo, uttalte direktør ved Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, at de er spente på resultatet av prøvene.

Han kan på nåværende tidspunkt ikke si hvorvidt skipet vil bli satt i karantene, dersom prøvene er positive.

CORONA: Seks nye personer er smittet av corona, melder FHI. Det totale antallet smittede er dermed 25 personer mandag kveld. Foto: Endre Vellene. Vis mer

Dersom personene på skipet er smittet vil Helsedirektoratet undersøke ulike muligheter for hva de gjør videre, sier Guldvog på spørsmål fra pressen om situasjonen i Haugesund.

- Det kan være å forsterke den medisinske kompetansen ombord slik at de kan reise tilbake, eller å ta de syke ut på en kontrollert måte, men det må vi komme tilbake til, sier Guldvog.

Kommunedirektør Ole Bernt Thorbjørnsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser tirsdag. Kommunen avholder pressekonferanse tirsdag kl 16.

Hele Norges coronakart