Corona

Karantene-trøbbel: «Fersket» på byen

Det vakte oppsikt da Finlands statsminister var ute på byen samme kveld som hun fikk vite at utenriksministeren hadde testet positivt for covid-19.

UTE PÅ BYEN: Finlands statsminister Sanna Marin var ute på restaurant og nattklubb samme kveld som hun fikk vite at utenriksministeren, som hun hadde vært i møte med dagen i forveien, hadde testet positivt for covid-19. Foto: Olivier Hoslet via AP / NTB
UTE PÅ BYEN: Finlands statsminister Sanna Marin var ute på restaurant og nattklubb samme kveld som hun fikk vite at utenriksministeren, som hun hadde vært i møte med dagen i forveien, hadde testet positivt for covid-19. Foto: Olivier Hoslet via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

I 22-tiden lørdag kveld ble det kjent at den finske utenriksministeren Pekka Haavisto hadde testet positivt for covid-19.

Dagen i forveien hadde et flertall av ministrene deltatt på et møte med Haavisto, som også deltok på OSSE-møtet i Sverige tidligere den uka.

Til tross for at Finlands statsminister Sanna Marin (36) fikk vite om smittetilfellet lørdag, ble hun «tatt på fersken» ute på byen i Helsinki samme kveld.

Nyheten om smittetilfellet kom gjennom til statsministeren, men ikke beskjeden om å isolere seg. Hun hadde nemlig med seg «feil» telefon.

SYMPTOMFRI: Finlands utenriksminister Pekka Haavisto i bilateralt møte med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i oktober. I en pressemelding lørdag kveld beskrives Haavisto som symptomfri. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
SYMPTOMFRI: Finlands utenriksminister Pekka Haavisto i bilateralt møte med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i oktober. I en pressemelding lørdag kveld beskrives Haavisto som symptomfri. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

Fikk beskjed søndag

Ifølge ukebladet Seiska var statsministeren den kvelden først på restaurant med sin ektemann og flere andre kjente personer. Deretter bar det videre til en nattklubb. Ukebladet har snakket med øyenvitner og har publisert bilder av henne på nattklubben.

Marin var også i møtet med utenriksministeren fredag. På Twitter forklarer statsministeren at hun lørdag kveld ble informert om Haavistos smittetilfelle.

Samtidig skal hun ha fått beskjed om at det ikke var behov for spesielle tiltak og at hun ikke ble bedt om å unngå kontakt med andre.

Den beskjeden fikk hun først søndag.

- Da begynte jeg umiddelbart å følge instruksjonene og bestilte den første coronatesten. Jeg har et negativt resultat for i dag, og jeg vil ta en ny test i morgen. Fram til jeg får resultatet fra den andre testen, vil jeg unngå kontakt, skrev hun på Twitter søndag.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad forteller om omikron-smitten på julebordet på Louise i Oslo. Vis mer

Statssekretær Henrik Haapajärvi bekrefter overfor avisa at han ringte Marin rundt klokka 19.20 lørdag kveld og at han ikke ga statsministeren instrukser om å unngå kontakt med andre.

- Jeg ble fortalt at det ikke forårsaket spesielle tiltak, sa Marin til Helsingin-Santomat søndag.

Ifølge Haapajärvi kom ikke oppfordringen om isolering før seinere på kvelden.

To telefoner

En oppfordring om å holde seg unna andre skal ha blitt sendt ut til ministrene i 20-tiden. To timer ble det sendt ut en ny tekstmelding, der de som hadde vært i kontakt med utenriksministeren ble bedt om å unngå kontakt med andre inntil videre, skriver Helsingin-Santomat.

Men meldingen ble sendt til statsministerens regjeringsmobil, mens statsministeren bare hadde med seg stortingstelefonen.

En rekke finske aviser viser til Seiskas artikkel om nattklubb-besøket, blant annet Iltalehti og Ilta-Sanomat.

- Jeg var ute med ektemannen min i går kveld. Vi møtte venner. Jeg hadde med meg stortingstelefonen, ikke regjeringstelefonen som mottar disse meldingene, sa Marin til Iltalehti søndag kveld.

Hun forklarte videre at statssekretæren hennes ringte stortingstelefonen og fortalte om smittetilfellet og at det ikke var noen spesielle tiltak satt i gang for ministerne, fordi alle er fullvaksinert.

- Jeg mottok muntlig informasjon og jeg satte ikke spørsmål ved det, fordi en liknende tilnærming er også vanlig for borgerne.

Hun bekreftet at hun først søndag fikk vite om oppfordringen om å unngå kontakt med andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer