Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Karantenebrudd kan gi kjempebot

Å bryte karantene kan koste deg mye. Riksadvokaten fastslår i dag store bøter for karantenebrudd.

Aker legevakt har satt opp en prøvetakingsstasjon der personer som mistenker at de er smittet av koronaviruset, kan komme med bil.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Aker legevakt har satt opp en prøvetakingsstasjon der personer som mistenker at de er smittet av koronaviruset, kan komme med bil. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Under et digitalt pressetreff søndag understreket justisminister Monica Mæland (H) alvoret: Hun advarte om at politiet nå vil kunne straffeforfølge dem som utsetter andre for smittefare. Dette kom etter to episoder - en på Grønland i Oslo og en annen på et tog på Bergensbanen - hvor personer utsatte andre for mulig smittefare.
(Saken fortsetter under grafikken)

Søndag opplyste også Riksadvokatembetet er det i ferd med å utarbeide nasjonale retningslinjer for hvordan ulike brudd på smitteverntiltak skal håndteres strafferettslig.

Dagen etter ble retningslinjene publisert på Riksadvokatens nettside og sendt ut til samtlige statsadvokatembeter - inkludert Økokrim - og politimestere, sjefen for Kripos og sysselmannen på Svalbard.

Riksadvokaten kom i dag med en rekke pålegg vedrørende behandlingen av brudd på smittevernloven. Coronakirisa krever at riksadvokaten gir nasjonale retningslinjer for en sakstype - smitterisiko - som i utgangspunktet ikke er omfattet av riksadvokatens sentrale prioriteringer, skriver Riksadvokaten på sin nettside.

- Pålegget til politiet og påtalemyndigheten er at de må behandle slike lovbrudd med det alvor og den prioritet situasjonen krever. Riksadvokaten understreker at formålet med de reaktive tiltakene er å bidra til redusert smitterisiko og smittetakt.

Kjempebøter

Riksadvokaten fastsetter blant annet at botens størrelse for brudd på karantenereglene normalt skal være 20 000 kroner, subsidiært fengsel i 15 dager.

For personer som tar opphold på sine hytteeiendommer i annen kommune fastsettes boten normalt til 15 000 kroner, subsidiært fengsel i 10 dager.

Bot på 20 000 kroner blir også normalstraffen for dem som bryter forbudet mot å arrangere kulturarrangementer, idrettsarrangementer og idrettsaktiviteter. Dersom arrangøren er et foretak, skal straffen være på minst 50 000 kroner.

Bøtenivået er det samme for tilfeller der utdanningsinstitusjoner og stengte virksomheter holder åpent i strid med gjeldende vedtak.

Den øvre strafferammen i karanteneforskriften er fengsel i seks måneder. Smittevernloven har en øvre strafferamme på fengsel i to år.

Strengere regler

Justisminister Mæland holdt digital pressekonferanse klokka 17, da hun selv er i karantene fram til onsdag. Som følge av at Justis- og beredskapsdepartementet er lederdepartement i håndteringen av coronasituasjonen, holder hun daglige pressekonferanser i tiden framover.

- Kjære alle sammen. La meg først av alt si at jeg er veldig imponert over den innsatsen som gjøres. Folk lager dugnadsgrupper på Facebook for å vise at de vil hjelpe, noen vil gi bort en iPad til et barn som trenger det, andre vil handle for folk som er i karantene, starter justisministeren.

- I dag klokka 8 fikk vi nye regler for bortvisning. Det er slik at nordmenn og EØS-borgere og deres familier som bor i Norge skal fortsatt få reise hjem, sier Mæland videre.

Hun forteller at utlendinger som bor og jobber i Norge skal fortsatt få komme hit, men ellers blir det i praksis stengte grenser.

- Foreløpige meldinger fra grensene tyder på at dette går veldig bra og at folk er tålmodige. Det er bra, sier Mæland.

Strengere regler trer i kraft fra i morgen, tirsdag. Reiser du fra Sverige eller Finland, må du i 14 dagers karantene når du kommer hjem. Men har du en jobb som gjør at du må pendle over grensa, skal du få lov til det uten å settes i karantene.

- Dette er ikke tidspunktet for å reise til Sverige for å handle mat, sier hun og påpeker at du må i karantene i 14 dager når du kommer hjem.

Skole og barnehage

- For å hindre smittesprending har vi stengt skoler og barnehager. Samtidig må vi sikre at samfunnnskritiske funksjoner holdes i drift, sier justisministeren.

Folk som jobber i virksomheter med samfunnskritisk funksjon må derfor ved behov kunne få tilbud om barnehage og skole for sine barn. Også barn med særskilte behov trenger å ivaretas, legger Mæland til.

Departementene har utarbeidet en førstversjon av en liste av de som kan få tilbud om dette. Denne lista vil bli lagt ut på regjeringen.no i løpet av kvelden.

- Den er først ment som en veiledning for kommuner og andre som jobber med å gi barnehage- og skoletilbud til de som skal ha det, sier justisministeren og legger til at listen kan endres.

Ansetter politifolk

Mæland ber Politidirektoratet om å ansette 300-400 ekstra politifolk og studenter fra Politihøgskolen i midlertidige stillinger for å styrke bemanningen i tilknytning til coronautbruddet.

Det er nødvendig fordi mange er syke eller sitter i karantene, samtidig som samfunnet er avhengig av at det gjøres en ekstra innsats, redegjorde hun for på en digital pressekonferanse mandag ettermiddag.

- Vi befinner oss nå i en situasjon som stiller samfunnet på ekstraordinære prøver. Det gjelder også politiet, sier Mæland.

Hun har derfor gitt politidirektøren beskjed om å starte arbeidet med å ansette ferdigutdannede politifolk. De vil bli ansatt i en periode på seks måneder, med mulighet til å utvide dette til tolv måneder ved behov.

- Det for å sikre at politiet er i stand til å ivareta sin viktige oppgaver med å sikre ro og orden, sier hun.

Videre viser hun til at Nav opplever kraftig økning i antall saker, men understreker at folk skal være trygge på at velferdsordningen skal være der for dem. Men saksbehandlingen kan øke.

- Nav jobber på spreng og ressurser settes inn, sier hun.

Hele Norges coronakart