STRENG SAKSFORBUD: Vidar Brein-Karlsen ble ilagt både karantene og saksforbud da han gikk fra å være statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet til å bli direktør i kinesiske Huawei. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STRENG SAKSFORBUD: Vidar Brein-Karlsen ble ilagt både karantene og saksforbud da han gikk fra å være statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet til å bli direktør i kinesiske Huawei. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Karantenenemnda: Huawei-topp brøt ikke reglene

Huawei-direktør og tidligere statssekretær for Frp, Vidar Brein-Karlsen sier han er glad for avgjørelsen, men vil ikke svare på om han har informerte nemnda om Sp-møte.

Karantenenemnda har i et brev i dag svart tidligere statssekretær for justisdepartementet Vidar Brein-Karlsen på hans spørsmål om hvordan saksforbudet han er ilagt skal tolkes.

Da Brein-Karlsen gikk fra justisdepartementet til Huawei i januar, ble han ilagt en av de strengeste karantene-bestemmelsene noen sinne.

Karantenenemnda har undersøkt om Brein-Karlsen kan ha brutt karantenebestemmelsene ved å opptre som lobbyist for Huawei.

Bakgrunnen var at han sammen med Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik og Trygve Slagsvold Vedum var blitt kontaktet av Vidar Brein-Karlsen og invitert på et møte med Huawei om sikkerhet i norsk telekomsektor, noe ABC Nyheter var først til å skrive om.

Basert på tillit

Lederen i Karantenenemnda Hill-Marta Solberg sier til Dagbladet at deres brev til Brein-Karlsen, som er offentliggjort, er å forstå som at han ikke har brutt saksforbudet.

- Avgjørelsen er basert på den informasjonen han har gitt nemnda. Han har anledning til å gi generell informasjon om Huaweis produkter og arbeid, men ikke spørsmål om nettsikkerhet og datasikkerhet generelt, sier hun, men presiserer.

- En nemnd som vår driver ikke med etterforskning. Dette er basert på tillit, og politikerne har plikt til å gi oss riktig, nødvendig og utfyllende informasjon.

På spørsmål om møter om bekymringer knyttet til utbyggingen av 4G- og 5G- nettet, vil være greit svarer Solberg at hun ikke vil gi seg inn på spekulasjoner eller gå inn i eksempler.

- Men han kan ikke snakke med Stortingspolitikere om nettsikkerhet og datasikkerhet?

- Nei, det stemmer, det er slik det står i brevet. Ikke med Stortingspolitikere eller andre, sier hun.

- Glad for avgjørelsen

Brein-Karlsen er fornøyd med avklaringen han har fått.

- Jeg er glad for at nemnda - etter min henvendelse - ikke har konkludert med at vedtaket er brutt, skriver han i en melding.

- Nemnda har lagt til grunn at jeg kan presentere selskapets generelle virksomhet for stortingspolitikere, slik jeg har lagt til grunn. Jeg har hele tiden vært opptatt av å følge vedtaket fra nemnda lojalt og konstaterer at dette ble bekreftet, fortsetter ham.

Da Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik og Trygve Slagsvold Vedum ble kontaktet av den tidligere Frp-politikeren, var det ifølge VG i en e-post med emnefeltet merket «sikkerhet i norsk telenett».

Brein-Karlsen vil ikke overfor Dagbladet svare på om dette var noe han informerte Karantenenemnda om.

«Ytterligere spørsmål om hva nemnda har lagt til grunn for sin avgjørelse må rettes til Karantenenemnda», skriver han.

Nemndleder Hill-Marta Solberg har ikke svart Dagbladet på om de ble informert om dette.

Dagbladet foreløpig heller ikke fått svar på begjæring om innsyn i korrespondansen mellom nemnda og Brein-Karlsen i forkant av avgjørelsen.