Karantenerot ved Oslo-skole: - Krevende prosess

På tross av at barn nå er unntatt smittekarantene, ble et helt klassetrinn satt i karantene ved en skole i Oslo.

SKOLESMITTE: Torsdag kveld ble tiende trinn på Brannfjell skole i Oslo bedt om å bli hjemme i karantene. Foto: Shadi Alzaghari/Oslo kommune
SKOLESMITTE: Torsdag kveld ble tiende trinn på Brannfjell skole i Oslo bedt om å bli hjemme i karantene. Foto: Shadi Alzaghari/Oslo kommune Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 66.32% Første dose: 75.93%

Det er ikke alltid lett å forstå karantenereglene.

Torsdag kveld forrige uke ble rektor ved Brannfjell skole overrasket da han fikk beskjed om at 206 elever ved tiende klassetrinn skulle sendes i karantene, stikk i strid med de nye anbefalingene.

Nå viser det seg at nye retningslinjer har skapt rot og uklarheter i Osloskolen.

- Vi fikk beskjed om smitte på trinnet torsdag kveld. Så ble det tatt en avgjørelse av smittervernsteamet i bydel Nordstrand torsdag kveld om at hele trinnet skulle tas ut i karantene, sier rektor Espen Frøystveit.

Brannfjell skole er en av Oslos store ungdomsskoler. Skolen har cirka 600 elever fordelt på åttende, niende og tiende trinn og ligger på Ekeberg.

Undervisning ble også avlyst fredag grunnet «usikkerhet rundt testlogistikken», skrev rektoren i en felles beskjed til alle trinn på ungdomsskolen.

Snudde dagen etter

De nye nasjonale anbefalingene er at barn under 18 år slipper smittekarantene, så lenge de tester seg og får negativt svar.

Derfor var beskjeden om at hele trinnet skulle i karantene overraskende, forteller rektor Frøystveit.

- I forbindelse med at det nå er grønt nivå, så skal elevene være på skolen som normalt, sier han og fortsetter:

- Det var vi som tok kontakt med smittevernkontoret på torsdag og så tok de avgjørelsen. Men det var en grunn til at vi tok en ny dialog fredag, fordi at så mange elever skulle settes i karantene, var overraskende.

På fredag formiddag ble det gitt en ny beskjed fra smittevernteamet om at det var gjort en ny vurdering og det ble en nedskalering av hvor mange som skulle teste seg ut av karantene, ifølge Frøystveit.

Forvirring

Bydelsoverlegen i Bydel Nordstrand, Tanja Tomasevic, sier til Dagbladet at prosessen med å innføre nye rutiner har vært noe krevende.

- Helsedirektoratets nye føringer har gitt store endringer i hvordan smittesporing i skoler og barnehager praktiseres. Retningslinjene har hatt flere uklarheter, som har blitt løftet opp og endret i løpet av uka. Dette har ført til at praksis til dels har vært ulik blant bydeler og kommuner, sier hun.

BYDELSOVERLEGE: Tanja Tomasevic. Foto: Heiko Junge / NTB
BYDELSOVERLEGE: Tanja Tomasevic. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Uoversiktlig situasjon

Smittevernteamet i Bydel Nordstrand fikk seint torsdag kveld inn opplysninger som kunne tyde på at det var flere smittede knyttet til et trinn på Brannfjell skole. Situasjonen var uoversiktlig, og tilstrekkelig kartlegging lot seg ikke gjøre da, forteller Tomasevic.

- Smittevernteamet besluttet derfor å be elevene om å holde seg hjemme til situasjonen var avklart. Beslutningen ble ikke formidlet tydelig nok, og det ble av denne grunn beklageligvis sendt ut beskjed fra skolen om at elevene var satt i karantene.

Bydelsoverlegen forteller at de fredag fikk god oversikt over situasjonen, og så at det ikke var behov for å holde elevene borte fra skolen.

- Vi jobber kontinuerlig med å tilpasse oss de nye retningslinjene, slik at vi praktiserer disse slik de var ment, og oppdaterer vår praksis fortløpende. Vi håper og tror at de nye retningslinjene vil føre til at elevene for det meste vil kunne møte på skolen, og ha en tilnærmet normal skolehverdag, sier hun.

Ikke tall på antall smittet

Leder for coronastrategien i Helseetaten i Oslo kommune, Elisabeth Vennevold, sier til Dagbladet at test for smittekarantene ble iverksatt den 16. august og de er rigget til å teste et stort antall elever eller barnehagebarn ved et eventuelt utbrudd

- Innledningsvis skal både barnehagebarn og grunnskoleelever som er definert som nærkontakter, teste seg ved drop-in på feberpoliklinikker eller kommunale testsentre. Videregåendeelever vil benytte seg av selvtester utdelt på skolen. Testing av nærkontakter gjennomføres etter anmodning av lokalt smittevernteam i samarbeid med skolen eller barnehagen, sier hun.

SKOLE: Brannfjell skole i Oslo. Foto: Shadi Alzaghari/Oslo kommune
SKOLE: Brannfjell skole i Oslo. Foto: Shadi Alzaghari/Oslo kommune Vis mer

Oslo kommune har foreløpig ikke tall på hvor mange elever har blitt satt i smittekarantene siden skolestart etter sommerferien.

- Når det oppstår smitte på en skole, tar bydelens smittesporingsteam kontakt med rektor. Smittesporingsteamet vil i samarbeid med skolen fastslå hvem som er nærkontakter og som skal testes, sier kommunikasjonsansvarlig i utdanningsetaten, Heidi M. Skjebstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer