Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Karbonfangst-ekspert går i rette med Stoltenberg, som mener Mongstad forsyner verden med klimateknologi

- Forunderlig, sier Sargas-direktør Henrik Fleischer.

KRITISK: Styreleder og daglig leder Henrik Fleischer i karbonfangstselskapet Sargas var under høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag kritisk til Mongstad-prosjektet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Styreleder og daglig leder Henrik Fleischer i karbonfangstselskapet Sargas var under høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag kritisk til Mongstad-prosjektet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Administrerende direktør Henrik Fleischer i karbonfangst-selskapet Sargas Norge brukte sin tilmålte taletid under dagens Mongstad-høring til å gå i rette med tidligere Jens Stoltenbergs (Ap) «månelanding» - nå i betydningen Teknologisenter Mongstad (TCM). 

- Nå har ikke vi vært der, men vi har fulgt godt med. Det er vår oppfatning at det ikke er framlagt noe nytt. Vi har ikke hørt resultater fra Mongstad som ikke var kjent fra før, sa Sargas-direktøren under høringen.

Dette står i sterkt kontrast til det  Stoltenberg sa på mdang, da han nektet å ta kritikk for at prosjektet med fullskala rensing på Mongstad nå er stanset - og redusert til et testsenter.

Under første del av Stortingets Mongstad-høring, mente Stoltenberg snarere tvert om at prosjektet fortsatt fortjener merkelappen han klistret på i nyttårstalen i 2006: Mongstad-prosjektet skulle være Norges månelanding.

Under andre del av høringen i dag, ble prosjektet altså omtalt i litt mer jordnære termer.

Uenige eksperter Mandag sa Stoltenberg blant annet:

- Hovedformålet for statens arbeid på Mongstad har vært teknologiutvikling.

Han understreket viktigheten av teknologisenteret på Mongstad.

- De store gevinstene ved teknologisentret på Mongstad er at teknologien kan brukes andre steder i verden hvor det er store volum å rense, sa Stoltenberg.

Riksrevisjonen har levert en kritisk rapport om prosjektet - les hele rapporten her.

Andre og siste del av høringen avvikles i dag, og innledningsvis ble karbonfangst-selskapene Sargas og Alstom Norge hørt. Sistnevte, ved direktør Eric Staurset, har levert teknologi og har investert på Mongstad.

De to var uenige om hvilken effekt Mongstad har hatt.

- Snakker ikke om resultater Overfor Dagbladet presiserer Fleischer hva han mener om Stoltenbergs Mongstad-forsvar under høringen mandag.

- Vi syns det er litt forunderlig. Vi er ikke kjent med noe ny teknologi som er utviklet på Teknologisenter Mongstad (TCM). Man har samlet opp en del kjent teknologi og duplisert en del resultater fra andre tester, men vi har ikke sett noe spesifikk ny teknologiutvikling fra Mongstad, sier Fleischer til Dagbladet.

Og hadde teknologisenteret hatt noen resultatet å vise til, hadde det vært godt kjent, mener han.

- Hadde de hatt noen resulater, hadde vi nok hørt om det. Alle snakker om hvor mye penger man har brukt på dette, men ingen snakker om resultatene, sier han.

FORTSATT PÅ MÅNEN:Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forsvarte månelandingen sin under høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mandag. I dag ble prisanslaget nok en gang trukket i tvil - i tillegg til at prosjektet ble beskyldt for ikke å ha bidratt med ny kunnskap om karbonfangsttekonologi. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORTSATT PÅ MÅNEN:Tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forsvarte månelandingen sin under høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mandag. I dag ble prisanslaget nok en gang trukket i tvil - i tillegg til at prosjektet ble beskyldt for ikke å ha bidratt med ny kunnskap om karbonfangsttekonologi. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Under høringen kalte han prisanslaget Statoil la til grunn, mellom 20 og 25 milliarder, for skremmende høyt.

- Jeg tror at anslaget på 25 milliardene, selv i Norge, er et svimlende beløp. Det er for mye penger, etter mitt syn, sa Fleischer under høringen.

Stoltenberg sa mandag at det ikke ble noe av full skala-planene fordi det ville kostet 25 milliarder kroner å rense 500 000 tonn CO2.

LES OGSÅ: Gassnova bestrider Stoltenbergs kostnadsanslag for Mongstad

Under dagens høring sa Sargas-sjefen at de har bygget et anlegg som fanger 250 000 tonn for 2,5 milliarder kroner - altså om lag en femtedel av prisen staten og Statoil opererer med (under høringen sa Sargas-sjefen at de opererer med kostnander på om lag en sjettedel av anlsagene for Mongstad).

Han røpet vider at at tidligere miljøvernminister Erik Solheim (SV) allerede i 2010 ble tilbudt et gryteferdig anlegg for fangst og lagring av CO2 på Mongstad - på billigsalg:

- Hvis det ikke virket, skulle det være konstnadsfritt for Norge. Et internasjonalt selskap ar villig til å ta all risiko. Det ble stille i rommet da tilbudet ble lagt fram. Siden hørte vi aldri noe mer fra Solheim, sa Fleischer.

- Ikke den beste teknologien Rasmus Hansson, som representerer Miljøpartiet De Grønne i kontrollkomiteen, mener den forrige regjeringen ikke valgte den beste tekonologien da prosjektet ble startet opp.

- Etter denne runden er det klart at jobben med å velge den beste teknologien ble ikke gjort. Statoil fikk velge sin teknologi, og det tydelig at den løsningen Statoil valgte, er veldig dyr og førte til forsinkelser på grunn av aminproblematikken. Andre teknologier ble i liten grad vurdert, sier Hansson til Dagbladet.

Han mener det allerede i 2006 var leverandører av teknologi for CO2-fangst på markedet.

- Han mener høringen med teknologileverandørene bekrefter anslaget på 25 milliarder for et ferdig fullskala renseanlegg er veldig usikkert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!