Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pave Frans' betrodde rådgiver:

Kardinal Pell blir tiltalt for «historiske seksuelle overgrep»

- Ikke skyldig, sa kardinalen i retten.

TILTALT: Kardinal George Pell må møte i retten i Australia, tiltalt for flere seksuelle overgrep. Foto: AFP PHOTO / WILLIAM WEST / NTB scanpix
TILTALT: Kardinal George Pell må møte i retten i Australia, tiltalt for flere seksuelle overgrep. Foto: AFP PHOTO / WILLIAM WEST / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kardinal George Pell er pavens øverste økonomiske rådgiver og den katolske kirkens leder i Australia.

Han er også regnet for å være en av pave Frans mest betrodde rådgivere, men han må nå møte i retten, tiltalt for seksuelle overgrep.

En domstol i Australia har nemlig bestemt at det foreligger nok bevist til å tiltale kardinal Pell for overgrep.

- Ikke skyldig

Han blir tiltalt for minst tre forhold. Detaljene i sakene er ikke offentliggjort, men skal ha skjedd mens han var erkebiskop i Melbourne, der saken blir holdt.

Pell ble siktet for en rekke seksuelle overgrep i fjor, men over halvparten av siktelsene ble frafalt av domstolen i Melbourne i dag, deriblant den mest alvorlige siktelsen, ifølge The Guardian.

Flere av overgrepene Pell nå er tiltalt for skal ha funnet mellom juli 1996 og desember 1997.

Da kardinal Pell ble spurt om hvordan han stilte seg til tiltalen, svarte han:

- Ikke skyldig.

Under høringen i forkant av dagens avgjørelse påstod aktoratet at Pells overgrep skal ha funnet sted ved at svømmebasseng, i en kino, i en kirke og på en rekke andre steder.

Utenfor retten i Melbourne var det også en rekke demonstranter, som ropte etter kardinalen både da han ankom retten og da han dro igjen.

En av demonstrantene skal ha ropt «hipp, hipp, hurra».

Tidligere anklager

Selv om saken mot Pell for alvor fikk fart i fjor, er det ikke første gang kardinalen har blitt anklaget for seksuelle overgrep.

I 2002, sa han var erkebiskop i Sydney, ble han også anklaget for historiske seksuelle overgrep. Han nektet også den gang for alle påstandene, og ble renvasket for alle anklager.

Pell er den høyeste rangerte i Vatikanet som noensinne er siktet og tiltalt for seksuelle overgrep.

Han har under hele etterforskningen hevdet sin uskyld og kalt anklagene «falske».

- Jeg ser fram til å møte i retten. Jeg er uskyldig i disse anklagene. De er usanne. Bare tanken på seksuelle overgrep er avskyelig for meg, sa kardinal Pell i fjor sommer.

Pell er sterkt konservativ på saker som homoseksualitet og abort. Han har blitt sterkt kritisert for sin håndtering av katolske presters seksuelle overgrep mot barn.

Han har også selv innrømmet at han har gjort feil og heller trodd prester enn deres angivelige overgrepsofre.

I 2014 ble Pell utnevnt til å lede Vatikanets økonomisekretariat, men han har fått permisjon fra stillingen for å være i Australia for å renvaske seg.

Pave Frans har tidligere «beklaget» anklagene mot Pell.

Akkurat når rettssaken vil finne sted, er så langt ikke fastsatt.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media