Kardinal Pell dømt til seks års fengsel for seksuelle overgrep mot korgutter

- Det er en mulighet for at du ikke lever lenge nok til å bli løslatt.

DØMT: Kardinal George Pell er dømt til seks års fengsel for seksuelle overgrep mot to korgutter. Foto: William WEST / AFP / NTB scanpix
DØMT: Kardinal George Pell er dømt til seks års fengsel for seksuelle overgrep mot to korgutter. Foto: William WEST / AFP / NTB scanpixVis mer

For ei drøy uke siden ble det kjent at kardinal George Pell er kjent skyldig i voldtekt og andre overgrep mot to korgutter i Australia.

Pell, som tidligere har vært Pave Frans' nærmeste rådgiver, ble funnet skyldig av en jury i desember, men kjennelsen var unntatt offentlighet i to måneder før den ble offentliggjort.

Seks års fengsel

Onsdag formiddag lokal tid i Australia var det tid for straffeutmåling. Der dømte dommer Peter Kidd Pell til seks års fengsel, ifølge The Guardian.

- Du nøt respekt og autoritet i din høytstående posisjon i hierarkiet i kirken. Ofrene dine hadde tillit til deg. Dette skapte et ekstremt ujevnt maktforhold som du utnyttet på det groveste, sa dommer Peter Kidd under straffeutmålingen

– Du utviste likegyldighet til ofrenes lidelser. Ved et tilfelle ba du offeret slutte å gråte. Det du gjorde var så motbydelig, at det er vanskelig å forestille seg at du kan ha dratt nytelse av det, sa Kidd.

Et av de to ofrene døde i 2014 av en overdose.

Forholdene Pell er dømt for fant sted i Melbourne i Australia i 1996. Retten har funnet det bevist at han forgrep seg på to korgutter på 12 og 13 år i sakristiet i St. Patricks katedral.

Pell begikk overgrepene etter å ha fortalt dem at de var i trøbbel for å ha drukket av altervinen.

I forbindelse med straffeutmålingen gikk dommer Kidd i rette med Pell, som hele veien har hevdet sin uskyld.

Dommeren pekte på at Pell har rett til å hevde at han er uskyldig, men at det ikke «finnes noe tegn til anger» som kan bidra til en kortere straff.

Kan dø i fengsel

En faktor i straffeutmålingen var også kardinalens alder. Pell er 77 år, og har dårlig helse.

- Jeg er klar over at straffen jeg ilegger deg bærer med seg en reell, til forskjell fra teoretisk, mulighet for at du ikke lever lenge nok til å bli løslatt. Å stå overfor fengsel i din alder, under slike omstendigheter, må være en forferdelig situasjon for deg, sa dommer Kidd.

Pell er den høyeste rangerte i Vatikanet som er dømt for seksuelle overgrep.

Vatikanet har sagt at de har «den ytterste respekt» for Australias rettsvesen etter å ha mottatt «den smertefulle nyheten» om dommen mot Pell. Samtidig har Vatikanet påpekt at kardinalen har rett til å både forsvare seg og anke dommen.

Selv om saken mot Pell for alvor fikk fart i 2017 er det ikke første gang kardinalen har blitt anklaget for seksuelle overgrep.

I 2002, sa han var erkebiskop i Sydney, ble han også anklaget for historiske seksuelle overgrep. Han nektet også den gang for alle påstandene, og ble renvasket for alle anklager.

Pell er sterkt konservativ på saker som homoseksualitet og abort. Han har blitt sterkt kritisert for sin håndtering av katolske presters seksuelle overgrep mot barn.

Han har også selv innrømmet at han har gjort feil og heller trodd prester enn deres angivelige overgrepsofre.

I 2014 ble Pell utnevnt til å lede Vatikanets økonomisekretariat, men han fikk permisjon fra stillingen for å være i Australia for å renvaske seg.