Kardinaler i kamp før konklavet ble lukket

Det var åpen strid mellom kardinaler før konklavet lukket seg inne i Det sixtinske kapell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag var det applaus mot Vatikanets fremste embetsmann, Tarcisio Bertone, på det siste forberedende møtet mellom kardinalene som velger ny pave. Bertone forsøkte å forsvare den skandaliserte banken i Vatikanet. Det kirkelige byråkrati sto mot kardinaler som ville ha reformer.

Kirkas retning Det er BBC som melder om konfrontasjonen mellom Bertone, som fungerer som både statsminister og utenriksminister for Vatikanstaten, og andre kardinaler som møttes for å forberede konklavet på mandag.

Konfrontasjonen er en påminnelse om at konklavet ikke bare dreier seg om valget av ny pave, men om retningen for den mektige katolske kirka.

Mandag ettermiddag, i et forberedende møte til konklavet, diskuterte kardinalene Vatikanbanken. Banken er sentrum for flere skandaler, som mange mener er en viktig grunn til at pave Benedikt i februar overraskende gjorde det klart at han absiserte. Blant annet hvitvasket Vatikanets bank penger for mafiaen på Sicilia.

Konfrontasjonen Den mektige Tarcisio Bertone kom med innvendinger da ledelsen av Vatikanets bank fikk kritikk av flere kardinaler på mandagens møte.

I forrige uke kritiserte den brasilianske kardinalen Joao Braz de Aviz administrasjonen av banken, og hans kritikk fant veien til avisene.

Det var dette som fikk Bertone til å beskylde de Aviz for å ha lekket sin kritikk til avisene. Men den brasilianske kardinalen benektet å ha lekket noe til avisene, og i den verbale konfrontasjonen med Bertone høstet de Aviz applaus fra andre kardinaler på møtet.

Det var en klar konfrontasjon mellom det selvbevisste og maktbevisste vatikanbyråkratiet, kuriaen, og kardinaler med et annet ståsted enn Vatikanet.

Utrensking? Tildragelsen på møtet mellom kardinalene går rett inn i kjernen av konflikten som pave Benedikt 16. etterlater seg med sin abdikasjon: Trenger vatikanbyråkratiet - kuriaen - en real utrenskning etter en rekke skandaler om penger, korrupsjon og sex i kirkens rekker? Eller er det best å sitte stille i båten, og håpe på at stormen stilner?

Pave Benedikt bestilte til slutt en rapport om tingenes tilstand i vatikanbyråkratiet. Rapporten skal være veldig kritisk til kuriaen, der Bertone er sjef. Den skal blant annet slå fast at flere av medlemmene der har gitt etter for utpressing.

Mange har spekulert i at det var de nedslående funnene i granskingsrapporten som var den egentlige grunnen til at Benedikt trakk seg. At det ble for mye for paven da det viste seg at et kynisk maktspill og korrupsjon foregikk helt inn i pavens innerste krets.

Reformatorene skal ha fylket seg rundt kardinalen av Milano, Angelo Scola. Han står den avgåtte pave Benedikt nær, men skal ikke ha alliert seg med det kirkelige byråkratiet i kuriaen. Han er en av de fremste kandidatene til å bli den neste paven.

BEDRE TIDER? Kardinal Tarcisio Bertone og pave Benedikt 16. i 2006. Bartone av vatikanbyråkratiets fremste representant. Foto: AP Photo/L'Osservatore Romano/NTB-Scanpix
BEDRE TIDER? Kardinal Tarcisio Bertone og pave Benedikt 16. i 2006. Bartone av vatikanbyråkratiets fremste representant. Foto: AP Photo/L'Osservatore Romano/NTB-Scanpix Vis mer