Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kåre (84) ønsker gjenvalg etter 59 år

Siden 1952 har Kåre Brøste kjempet i lokalpolitikken. Nå går han for en ny periode i Rauma kommunestyre.

ENSOM I SALEN: Kåre Brøste kjempet for landets frihet i uniform under 2. verdenskrig. Etter krigen var han en del av brigaden i det krigsherjede Tyskland. Fra 1952 har den erfarne soldaten kjempet i politikken, fra sin plass i kommune- og fylkesstyre. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet
ENSOM I SALEN: Kåre Brøste kjempet for landets frihet i uniform under 2. verdenskrig. Etter krigen var han en del av brigaden i det krigsherjede Tyskland. Fra 1952 har den erfarne soldaten kjempet i politikken, fra sin plass i kommune- og fylkesstyre. FOTO: Erik Hattrem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅNDALSNES (Dagbladet):
Kåre Brøste (84) har representert Arbeiderpartiet i 59 år i lokalpolitikken.

Han ble første gang valgt inn i Grytten kommunestyre i 1952.

Da flere småkommuner ble til Rauma kommune i 1964, var Kåre med på lasset.
I årene mellom 1975 og 1995 hadde han pause fra kommunepolitikken og satt som representant på fylkestinget i Møre og Romsdal.

At 84-åringen trolig har norsk rekord i antall år som aktiv lokalpolitiker, bryr han seg fint lite om.

— Den 12 desember 1946 meldte jeg meg inn i Arbeiderpartiet. Hendelsen sitter krystallklart i minnet, forteller Kåre Brøste til Dagbladet.

Krigsopplevelser Det var krigsopplevelsene i ung alder, og statsminister Nygaardsvolds fall, som vekket den politiske gløden i Kåre Brøste.

— I aprildagene 1940 var jeg 14 år gammel. Jeg fikk spørsmål fra de norske styrkene som forsvarte Lesja mot tyske angripere, om jeg var villig til å ta skiene fatt for å lete etter tyske fallskjermjegere som var rapportert landet på Dombås, forteller han.

Han fant ingen tyskere den dagen, men de fem påfølgende krigsåra ga opplevelser som satte dype spor i en ung gutt.

Han fikk på nært hold oppleve bombingen av Bjorli stasjon, samt de 32 bombene som ble sluppet over Stuguflåten på Lesja, som huset den norske regjeringen på flukt. Seinere i krigen tok han del i motstandsarbeidet, og ble til slutt innrullert i hjemmestyrkene.

— Jeg møtte blant annet Joakim Rønneberg og Birger Strømsheim i Veltdalen etter at de hadde utført aksjonen mot Hydro-anlegget på Rjukan. Jeg ble veldig engasjert politisk da statsminister Nygaardsvold ikke fikk fortsette som statsminister etter krigen. Da følte jeg at han ble urettmessig behandlet, sier Brøste.

Bekjempe urett 84-åringen sier at hendelser under tjenestetida i Tysklandsbrigaden i 1948, har vært med på å forme hans menneskesyn og ståsted.

—Mitt politiske fundament er å bekjempe urett. I dagens politikk, er respekten mellom politiske motstandere borte, det mener jeg er en trist og negativ sak. Det samme er den sterke innflytelsen ideelle miljøorganisasjoner har på våre politikere. Det er et feiltrinn at vi ikke utnytter våre fornybare ressurser bedre, sier han.

Kritisk Brøstes parti har opplevd turbulente tider etter lokale sjukehus-krangler og mastebråk i Hardanger. Veteranen tror partiet har tatt skade av alt bråket.

- Jeg har aldri vært redd for å tale partiet imot og komme med kritikk. Jeg har aldri vurdert å melde meg ut på bakgrunn av uenighet. Det blir for feigt. Jeg så med selvsyn hvordan partiet var med på gjenreisingen etter krigen. Den gang var partiet preget av en ideologi. Dessverre er den borte. I dag er politikken mer preget av personangrep og ikke saken det er uenighet rundt, sier han bestemt.

Haakon Lie —Du er snart 85 år og leverer politiske skisser med klar og tydelig tale. Blir du sett på som en Haakon Lie-variant?

- Om noen ser på meg som kommunens Haakon Lie, er det en ære. Jeg har vært på to politiske foredrag med Haakon Lie. Han dundret løs i to timer uten manuskript. Stod for sine bestemte og krystallklare meninger. Men jeg er ikke så brutal som han var, hevder han. Men det har kostet å kjempe for lokal velferd i to mannsaldre.

Ofte har kritikken haglet mot meningsbæreren Kåre Brøste. Til Dagbladet forteller han at kritikken gir han styrke.

Om ikke andre mennesker kritiserte meg, hadde jeg vært en dust uten egne meninger, forteller han og forteller hvor han har lært å tenke slik:

- Den kjente stortingsrepresentanten, ministeren og fylkesmannen Olav Oksvik ble min politiske læremester og rådgiver. Han var den som lærte meg hvor viktig det var å angripe saken fremfor personen, forteller han.

Ved siden av politikken har Kåre Brøste hele tiden jobbet i fysiske yrker. Han startet blant annet sitt eget sagbruk i 1949.

- Brødrene Brøste Møbelfabrikk, som fremdeles lever i beste velgående, var jeg med å starte i 1946. På 50-tallet startet jeg et eget transportfirma.

Tviler på gjenvalg De ti siste valgene har ikke Brøste vært på kumulert plass men etter at stemmene har sagt sitt, har Kåre fått sin plass i kommunestyret. Til høstens valg er han sist på lista. Nå tviler han på at han kommer med en ny periode. Men blir han gjenvalgt, er han klar til innsats. At han i det hele tatt har kunnet holde på så lenge, takker han kona Marit for.

—Jeg har ikke vært nok hjemme med familien alle disse åra. Derfor vil jeg svært gjerne få takke min kone Marit, som har vært der og tatt vare familien mens jeg har vært borte på politiske møter, avslutter han.

TO MANNSALDRE PÅ TALERSTOLEN: Kåre Brøste har debattert fra den politiske talerstol i 59 år. Til høsten avgjør velgerne i Rauma om veteranen får fire nye år å boltre seg  Foto: Erik Hattrem / Dagbladet
TO MANNSALDRE PÅ TALERSTOLEN: Kåre Brøste har debattert fra den politiske talerstol i 59 år. Til høsten avgjør velgerne i Rauma om veteranen får fire nye år å boltre seg Foto: Erik Hattrem / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media