Kåre, Gro og Hermod slaktes

Både Kåre Willoch, Gro Harlem Brundtland og tidligere sentralbanksjef Hermod Skånland blir tildelt hver sin store skjerv av ansvaret for bank-, eiendoms- og arbeidsmarkedskrakket på 80- 90-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den nye historieboka om norsk økonomisk politikk retter de tre forskerne, Tore Jørgen Hanisch, Espen Søilen og Gunhild Ecklund kraftig kritikk av de to siste tiåras økonomiske politikk.

Frislepp

Willoch gjennomførte frisleppet av kredittmarkedet, men fikk ikke Stortinget med på at markedet også skulle styre renta. Det var en stor tabbe. Også skattereformen burde kommet samtidig. Fastkurspolitikken som ble innført i 1986 førte til en voldsom renteøkning, som måtte ende i gjeldskrise. Det burde økonomer og politikere skjønt, konkluderer forfatterne.

Også Hermod Skånlands knallharde styring av renta blir sterkt kritisert i boka. Ved å holde signalrentene svært høye bidro Skånland ved en rekke anledninger til unødvendig å forverre den allerede kritiske situasjonen både for banker, bedrifter og husholdninger.

Overdrevet

Forskerne mener også at den rollen solidaritetsalternativet er blitt tillagt i de siste åras økonomiske oppgang er betydelig overdrevet.

I sin vurdering av dagens økonomiske politikk mener de tre forfatterne at Norges Bank må få en mer selvstendig stilling, særlig fordi politikerne ikke makter å føre en kortsiktig konjunkturpolitikk.