Kåre Willoch: - Begge er gode kandidater

Høyres eks-statsminister vil ikke si hvem han synes er best. Slik er folkets og ekspertenes dom.

VURDERER: Kåre Willoch, her i Stortingets kantine og bibliotek i Akersgata i april i år, har etter spørsmål fra Dagbladet vurdert hvem av Solberg og Stoltenberg som er den beste debattanten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VURDERER: Kåre Willoch, her i Stortingets kantine og bibliotek i Akersgata i april i år, har etter spørsmål fra Dagbladet vurdert hvem av Solberg og Stoltenberg som er den beste debattanten. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld møttes Stoltenberg og Solberg til sin tredje rene statsministerduell. Dagbladet har spurt en eks-statsminister, tre eksperter og 960 velgere hvem som er den beste debattanten.

- Jeg vil ikke vurdere det nå. De er ulike, men dyktige kandidater begge to. Jeg synes begge gjør en fin figur for sitt parti, sier eks-statsminister og høyreveteran Kåre Willoch (84) til Dagbladet.

Eks-statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) ønsker heller ikke å gå inn i den debatten nå, opplyser hans kommunikasjonsrådgiver Håvard Kleppa ved Oslosenteret for fred.

Ekspertene: Jens er best Ekspertene mener at Jens Stoltenberg gjør det best. Valgforsker Terje Knutsen ved Universitetet i Bergen framholder Stoltenberg som den meste karismatiske og dyktigste debattanten.

DEBATTANTER: Jens Stoltenberg og Erna Solberg. Foto: Dagbladet
DEBATTANTER: Jens Stoltenberg og Erna Solberg. Foto: Dagbladet Vis mer

- Han er skarp, klar og vittig. Og han har helt klart mer karisma enn Erna, og er Arbeierpartiets sterkeste våpen, sier han.

Det samme mener eks-Frp´er og skribent for det liberalkonservative tidsskriftet Minerva, Jan Arild Snoen.

- Jens Stoltenberg er en veldig god debattant. Når folk som er lei av Ap snur, er det på grunn av han personlig. Stoltenberg er Aps eneste håp, han kan overbevise velgere. Erna er bare en middels god debattant, mener Snoen.

HØYREVETERAN: Kåre Willoch, her i møte med Dagbladet i april i år, uttaler seg om Solberg og Stoltenbergs tredje statsministerduell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HØYREVETERAN: Kåre Willoch, her i møte med Dagbladet i april i år, uttaler seg om Solberg og Stoltenbergs tredje statsministerduell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning peker også på Jens.

- Hans popularitet er større enn partiets. I denne valgkampen gjør han en god figur. Han er en klar ressurs for sitt parti. Men begge to er veldig dyktige, sier han.

Folket: Erna er best Velgerne ser imidlertid ut til å være uenige med ekspertene. I en måling Ipsos MMI har gjort for Dagbladet mener så mange som 65 prosent at Erna Solberg gjør en god jobb i valgkampen. Det er en framgang på fire prosent fra forrige uke. 50 prosent mener at Jens Stoltenberg gjør en god jobb. Det er omtrent samme resultat som ved forrige måling.

Erna Solberg sier til Dagbladet at hun tror vurderingen avhenger av hvem man er mest enig med. Stoltenberg sier at han ikke ønsker å vurdere seg selv. De har følgende å si om hverandre:

- Jeg har respekt for henne som debattant, og setter pris på debattene våre. Hun er en engasjert partileder, sier Jens Stoltenberg.

- Han er dyktig og utfordrende. I et annet liv kunne vi sikkert vært venner, sier Erna Solberg.

Mer personfokus Både Kåre Willoch, Snoen og Knutsen mener at fokuset på de to statsministerkandidatene er høyere i dette valget enn tidligere.

- Jeg synes det er et større personfokus enn det jeg har inntrykk av gjennom en del valgkamper. Hvis jeg skal sammenligne med det valget jeg vant i 1985, synes jeg det er vanskelig å vurdere det objektivt, svarer Willoch.

- De siste årene har vi sett mer av statsministerduellene. Der dreier det seg mye om lederskap. Dette er mer i amerikansk retning. Da betyr person mer enn før. Folk stemmer ikke lenger Arbeiderpartiet fordi de er arbeidere, men fordi Jens gjør det bra på TV. Det gjør Jens i stand til å få tilbake noen få prosent av sine velgere. Erna Solberg har valgt en taktikk der hun snakker om egen politikk, og ikke går til angrep på person. Det gjør derimot Jens Stoltenberg. Han har ett budskap som han hamerer løs på, det ene er at det borgerlige regjeringsalternativet er uklart, det andre er at det blir ille.

- Solberg på sin side vil signalisere at de ikke er farlige, og har valgt en mer tilbaketrukken rolle. Men negative kampanjer funker. Høyre har ligget i hvileposisjon lenge og prøver å unngå å gjøre feil. Men de har falt kraftig i løpet av valgkampen, sier Jan Arild Snoen.