Kåre Willoch: -Skattesystemet vårt er uetisk

Det norske skattesystemet er urettferdig og etisk forkastelig, mener tidligere statsminister Kåre Willoch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener at vi har et skattesystem i Norge i dag som undergraver viljen til arbeid, ved at arbeid beskattes betydelig hardere enn kapital.

- Før hadde vi et uttrykk som het «arbeidet adler mannen». I dag har vi snudd det hele på hodet og sier «kapitalen adler mannen». Men til tross for at skattesystemet utnyttes og undergraver viktige, etiske holdninger i samfunnet er det ingen som gjør noe med det, sier Willoch.

Til NTB sier han at målet må være et skattesystem her i landet som stimulerer til verdiskaping og gjør det mye mer lønnsomt å arbeide. Han mener at inntekt av vanlig arbeid i dag blir beskattet altfor høyt.

Tapt omdømme

På et distriktsmøte i Rotary i Molde lørdag tok både Kåre Willoch og formannen i Den Norske Advokatforening, Helge Aarseth, et oppgjør med uetiske holdninger både i næringslivet og i advokatstanden. Selskapet OVDS og dramatikken i Statoil ble trukket fram som ferske eksempler på hvor galt det kan gå når ærlighet, åpenhet og samfunnsansvar ikke er med som viktige verdier på bunnlinjen i hele organisasjonen.

- Å tape sitt omdømme kan være helt fatalt for et selskap, sa Aarseth. Han mener at bedrifter må forholde seg til samfunnet rundt i mye større grad enn tidligere, og at bedriftens resultat må måles både økonomisk, miljømessig og samfunnsmessig.

Finansfiffen

Kåre Willoch svingte svøpen over bedriftsledere som er mer opptatt av egen inntjening enn bedriftens ve og vel.

- Ledernes grådighet er blitt ett av kapitalismens uløste problemer. Det er også et problem hvordan enkelte kapitalister bruker rikdommen sin. Rikdom forplikter. Det er ikke slik at det bare er en privat sak hvordan store verdier blir brukt, sa Willoch. Han brukte finansfiffens luksusfester som et skrekkens eksempel.

- Tilløpet til en hensynsløs sløseideologi her i landet er til skade for hele vår sivilisasjon. Jeg bekymrer meg over dette. Det er et behov for at etikken får bedre kår innenfor kapitalismen, sa Willoch og viste til tidligere bonussystemer i Statoil som ga lederne bedre vilkår når oljeprisen steg.

- Dette er absurde ordninger som ikke tjener andre enn dem som blir rike av det, sa Willoch og takket pressen for å følge med på og gjennomlyse all råttenskapen som foregår knyttet til gjensidig skulderklapping, fallskjermer og uakseptable belønningssystemer.

(NTB)

- FORKASTELIG: Det norske skattesystemet er urettferdig og etisk forkastelig, mener tidligere statsminister Kåre Willoch.