Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kåre Willoch åpner partilederdebatten

Følg NRKs historiske partilederdebatt her.

HISTORISK DEBATT:  I kveld er duket for partilederens historiske partilederdebatt på NRK. Kåre Willoch, som selv var til stedet som sekundant for John Lyng, åpner kveldens debatt på NRK kl. 19.55. Foto: Scanpix
HISTORISK DEBATT: I kveld er duket for partilederens historiske partilederdebatt på NRK. Kåre Willoch, som selv var til stedet som sekundant for John Lyng, åpner kveldens debatt på NRK kl. 19.55. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Klokka 19.55 i kveld starter NRKs partilederdebatt. Til å åpne showet i gamle og erværdige Samfunnsalen i Oslo, har NRK fått Kåre Willoch. Da det aller første direktesendte partilederen gikk av stabelen var den tidligere Høyre-statsministeren med som sekundant for Høyres John Lyng.

Historisk debatt
I dag, historiske 50 år etter, er det duket for en partilederdebatt med mange høydepunkter. Etter at Erna Solberg, Lars Sponheim og Dagfinn Høybråten stilte opp på felles bilde i VG forrige helg og mente Solberg var de borgerliges statsministerkandidat, har Siv Jensen sjanser til å bli statsminister blitt betraktelig mindre.

Erna mot Jens
Jens Stoltenberg har sluttet å fokusere på Siv Jensen som sin hovedmotstander. Nå er det like mye Erna mot Jens, som Jens versus Jensen.

Men greier de rødgrønne og holde stand? Sikrer de seg et fortsatt flertall på Stortinget? De siste meningsmålingene spriker, og kveldens partilederdebatt kan bli helt avgjørende for hvilken side, den rødgrønne eller den borgerlige, som får mandater nok til å danne flertall på Stortinget.

Eldre, asyl og miljø
I tillegg til rundene på hvem som greier å få flertall, og hvem som kan greie å regjere sammen, er det valgkampens hovedtema som skal prege kveldens partilederdebatt. Først skal partilederne innom en bolk med eldre, helse og skatt. Deretter blir en debatt på asylpolitikk og integrering, før programlederene tar oss igjennom en runde på miljø og spørsmålet om oljeboring utenfor havområdene i Lofoten og Vesterålen.

Et minutt hver
Tradisjonen tro avslutter også kveldens debatt med at hver partileder får ett minutt til å overbevise seerne om å stemme på dem mandag. En etter en skal Jens Stoltenberg, Erna Solberg, Siv Jensen og de andre se rett inn i kamera for å overbevise.

FØLG DEBATTEN: Her på Dagbladet.no kan du følge med på høydepunktene i kveldens partilederdebatt. Foto: Scanpix
FØLG DEBATTEN: Her på Dagbladet.no kan du følge med på høydepunktene i kveldens partilederdebatt. Foto: Scanpix Vis mer

Dette minuttet blir ofte regnet som kanskje den viktigste appellen og partilederens siste sjanse til å karre til seg sår tiltrengte stemmer. Mange velgere venter gjerne helt til partilederdebatten på tv før de bestemmer seg.
Hvem gjennomfører den beste avslutningsappellen? Delta i debatten nedenfor!

Historisk debatt
Kveldens debatt er historisk. Det er nemlig 50 år siden NRK gjennomførte sin aller første partilederdebatt i forbindelse med en valgkamp.

Den gang var det bare et fåtall av NRKs seere som fikk se politikerne i aksjon. Det var en prøvesending og en NRKs lengste direkte sending.

Tre dager før kommunevalget stilte følgende dresskledde menn:
Nils Hønsvald (Ap), John Lyng (H), Emil Løvlien (NKP), Erling Wikborg (KrF), Per Borten (Sp), Bent Røiseland (Venstre) og Einar Gerhardsen (Ap).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling